Analiza NOTHAS-a: Poslijepodne nevrijeme u Tuzlanskom kantonu, grmljavina oko Zvornika, na udaru i ZDK-a i USK-a

0
FOTO: Printscreen youtube

Nivo 4 (lokalno): Tuzlanski kanton – moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom i olujnim vjetrom u drugom dijelu poslijepodneva.

Nivo 3: Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton – pljuskovi, grmljavina, nerijetko moguća nevremena praćena gradom i prolazno jakim vjetrom.

Naš sistem NOTHAS (Spiridonov, Ćurić, Sladić, Jakimovski) danas daje 3. i 4. nivo (pojačan/opasan) za šire područje Tuzlanskog kantona danas u poslijepodnevnim satima (oko 17 sati). Vjerovatnije grmljavinsko nevrijeme za danas je područje oko Kladnja i dalje prema Zvorniku nego sami centar Tuzle, koji je također pod nivoom 3. Zeničko-dobojski kanton, uključujući i grad Zenicu je također pod nivoom 3.

NOTHAS: BiH, 14.08.2020.Nivo 4 (lokalno): Tuzlanski kanton – moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom i olujnim vjetrom u drugom dijelu poslijepodneva.Nivo 3: Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton – pljuskovi, grmljavina, nerijetko moguća nevremena praćena gradom i prolazno jakim vjetrom.Naš sistem NOTHAS (Spiridonov, Ćurić, Sladić, Jakimovski) danas daje 3. i 4. nivo (pojačan/opasan) za šire područje Tuzlanskog kantona danas u poslijepodnevnim satima (oko 17 sati). Vjerovatnije grmljavinsko nevrijeme za danas je područje oko Kladnja i dalje prema Zvorniku nego sami centar Tuzle, koji je također pod nivoom 3. Zeničko-dobojski kanton, uključujući i grad Zenicu je također pod nivoom 3.Atmosfera je nestabilna budući da sa zapada nam se približava promjena vremena pri čemu u jakom zapadnom visinskom strujanju pristiže dosta vlažnog zraka, a vrijeme je tipično predfrontalno. Razvoji će početi u Dinaridima, iz smjera zapada koji će putovati prema istoku, prateći smjer visinskog strujanja. Mnogi od tih sistema će dobijati na snazi i udruživati se iz manjih cjelina u veće, rasprostranjenije.Kombinacija današnjeg vrućeg dana zahvaljujući većoj insolaciji (većem osunčavanju) prijepodne, uslovit će dosta termičke energije, a kako dosta vlažnog zraka kruži po visini, postoji mogućnost jače destabilizacije atmosfere, gdje se prisilno izdiže topliji zrak s podloge u odnosu na okolni prema visini do tačke izrazito snažnih vertikalnih razvoja oblaka koji se protežu i po nekoliko kilometara uvis. CAPE indeks na prostoru Tuzlanskog kantona dostizat će vrijednost razvoja superćelijskih struktura – i do 2500 J/kg, na prostoru Zeničko-dobojskog kantona do 2000. K-index dostizat će na području Tuzlanskog kantona vrijednost od 30 do 36, što ukazuje da imamo izražen potencijal za pojavu grmljavine, dok je on nešto manji na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. Lifting indeks (LI) je oko -5, što nam govori da je razlika temperatura zraka na oko 5,5 km visine (500 hPa) i česti uzdignutog zraka biti izražena, a samim tim su uslovi za nestabilnu atmosferu veći. Što je LI negativniji, veća je razlika između temperature česti zraka i zraka na 5,5 km visine. SRH 0-3 km parametar je manji od 150 m^2/s^2, što upućuje da je mogućnost vrtložnosti struja (updraft rotation) u nižim slojevima atmosfere minimalna. Vrtložnost struja je ključna u razvoju superćelijskih oblaka, a u jednom trenutku oko podneva prognozni model GFS vidi tu vrijednost nakratko na oko 175 m^2/s^2, zbog čega mi je jasan 4. nivo koji se lokalno javlja na istoku Tuzlanskog kantona.Sve ovo upućuje na prilično dinamičan dan u našoj zemlji, a naročito poslijepodne i prema večernjim satima. U prilogu razvoj situacije za danas.

Posted by Nedim Sladić on Petak, 14. August 2020.

Atmosfera je nestabilna budući da sa zapada nam se približava promjena vremena pri čemu u jakom zapadnom visinskom strujanju pristiže dosta vlažnog zraka, a vrijeme je tipično predfrontalno.

Razvoji će početi u Dinaridima, iz smjera zapada koji će putovati prema istoku, prateći smjer visinskog strujanja. Mnogi od tih sistema će dobijati na snazi i udruživati se iz manjih cjelina u veće, rasprostranjenije.

Kombinacija današnjeg vrućeg dana zahvaljujući većoj insolaciji (većem osunčavanju) prijepodne, uslovit će dosta termičke energije, a kako dosta vlažnog zraka kruži po visini, postoji mogućnost jače destabilizacije atmosfere, gdje se prisilno izdiže topliji zrak s podloge u odnosu na okolni prema visini do tačke izrazito snažnih vertikalnih razvoja oblaka koji se protežu i po nekoliko kilometara uvis.

CAPE indeks na prostoru Tuzlanskog kantona dostizat će vrijednost razvoja superćelijskih struktura – i do 2500 J/kg, na prostoru Zeničko-dobojskog kantona do 2000. K-index dostizat će na području Tuzlanskog kantona vrijednost od 30 do 36, što ukazuje da imamo izražen potencijal za pojavu grmljavine, dok je on nešto manji na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. Lifting indeks (LI) je oko -5, što nam govori da je razlika temperatura zraka na oko 5,5 km visine (500 hPa) i česti uzdignutog zraka biti izražena, a samim tim su uslovi za nestabilnu atmosferu veći. Što je LI negativniji, veća je razlika između temperature česti zraka i zraka na 5,5 km visine. SRH 0-3 km parametar je manji od 150 m^2/s^2, što upućuje da je mogućnost vrtložnosti struja (updraft rotation) u nižim slojevima atmosfere minimalna. Vrtložnost struja je ključna u razvoju superćelijskih oblaka, a u jednom trenutku oko podneva prognozni model GFS vidi tu vrijednost nakratko na oko 175 m^2/s^2, zbog čega mi je jasan 4. nivo koji se lokalno javlja na istoku Tuzlanskog kantona.

Sve ovo upućuje na prilično dinamičan dan u našoj zemlji, a naročito poslijepodne i prema večernjim satima. U prilogu razvoj situacije za danas.