Zašto u registru lijekova BiH nema EpiPena, lijeka koji spašava život kod alergijske reakcije izazvane i ubodom pčele, osa, stršljena…

0
FOTO: Ilustracija

U slučaju teške alergijske reakcije, odnosno anafilaktičke reakcije život vam može spasiti adrenalinska olovka – EpiPen. Ona funkcioniše po principu usporavanja reakcije, odnosno odlaganja smrti dok ne dođe Hitna pomoć i pruži zdravstvenu njegu.

Šef službe porodične medicine u JU Dom zdravlja KS doktor Zaim Jatić kaže kako je ubrizgavanje adrenalina ovim autoinjektorom ključna reakcija u slučaju alergijske komplikacije.

“Adrenalin je osnovni lijek u takvim situacijama. Osobe koje znaju da imaju teške alergije to nose sa sobom kako bi mogli ubrizgati i hitno djelovati”, objasnio je Jatić.

Problem je u tome pak što stanovnici Bosne i Hercegovine ne mogu jednostavno nabaviti ovakav lijek koji bi im mogao spasiti život.

U registru lijekova U BiH nema EpiPena što znači da ga nije moguće kupiti u apotekama. Doktori pacijentima koji imaju teške alergijske reakcije uglavnom savjetuju da ih kupe u nekoj drugoj državi u kojoj je to moguće.

U susjednoj Hrvatskoj je moguće kupiti ovaj adrenalinski autoinjektor, a cijena mu je otprilike 300 kuna.

Nejasno je zbog čega EpiPen nije u bh. registru lijekova s obzirom na to da nema zdravstvenih, racionalnih razloga za to. Količine adrenalina koje se nalaze u ovoj olovci su premale da bi njeno korištenje moglo ostaviti posljedice, s druge strane zasigurno mogu spasiti život.

Nedavno je bh. preduzetnik Jozo Bogdan preminuo nakon što ga je ujela pčela zbog koje je pao u anafalaktički šok. Ljekari su mu vjerovatno i ubrizgali adrenalinsku ampulu s obzirom na to da su one sastavni dio svake doktorske torbe i sa sobom ih uvijek imaju medicinske ekipe.

No, anafalaksa je mnogo opasnija po starije ljude i ljude sa slabijim srcem i kardiovaskularnim problemima. To znači da je njima potrebna brza reakcija i da vrlo često ne mogu izdržati da dođe medicinska ekipa.

Jedan od načina nabavljanja ovog lijeka bi bio taj da ga naručujete u apotekama pa da ga oni nabave kao interventni uvoz.

A da EpiPen bude dio redovne i regularne nabavke neko bi trebalo da pokrene inicijativu da bude registrovan u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Doktor Jatić kaže da nas u tome spriječava samo neobraćanje pažnje na neke stvari u državi, te da inače ne bi trebalo da je išta sporno u njegovoj registraciji.