Ljiljane sadite u jesen za bolje ukorjenjavanje i krupnije cvjetove

0

Ljiljan ili krin je zbog ljepote svojih cvjetova prozvan kraljem cvijeća i omiljena je cvjetna vrsta koja se uzgaja u dvorištima. To je višegodišnja cvjetna vrsta koja pripada porodici Ljiljana. Danas ima mnoštvo sorti i hibrida koji se razlikuju po bujnosti, obimu cvatnje, veličini i boji cvijetova. Pošto vodi porijeklo sa sjevernih područja, lukovica može da prezimi u zemlji.

Sadnja lukovica ljiljana
Za sadnju lukovica ljiljana bolje je odabrati jesen. Lukovice će tokom jeseni i zime imati vremena da se prilagode novim uslovima i razviju snažan korjenov sistem. Ljiljani posađeni u jesen na proljeće kreću veoma rano i brzo sa vegetacijom, stvoriće više novih lukovica, biljka će biti jača, imati bolji imunitet i formiraće više krupnijih cvjetova. Takođe, ljiljani posađeni u jesen cvjetaće sljedeće godine.

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Za sadnju odaberite osunčano mjesto, a zemljište treba da je drenirano. Kao i ostali lukovi, ni ljiljan ne podnosi suvišnu vlagu. Za sadnju odaberite zdrave lukovice koje su čvrste. Do sadnje ih držite na tamnom mjestu. Sadnja se može obaviti u periodu od septembra, tokom oktobra i sve do kraja novembra u zavisnosti od vremenskih prilika. Izbjegavajte mjesta na kojima su prisutni jaki vjetrovi, ali obratite pažnju da je provjetravanje dobro. Slabo provjetravanje olakšaće pojavu oboljenja i napad štetočina.

Dubinu sadnje prilagodite izboru sorte
Optimalna temperatura tokom sadnje je oko 10°C. Na ovoj temperaturi lukovica ima uslove da razvije korijen i da se ukorijeni. Ukoliko sadnju obavimo neposredno prije zahlađenja, lukovica može da propadne, jer neće imati vremena da se ukorijeni.

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Treba napomenuti da je za orijentalne i azijske ljiljane poželjnije da se sade tokom proljeća zbog njihove osjetljivosti na niske temperature.

Lukovice ljiljana sade se na dubinu koja je za dva do tri puta veća od veličine lukovice. Tako će lukovica imati optimalne uslove u zemljištu da se razvije. Suviše plitka sadnja može dovesti do isušivanja ili izmrzavanja lukovice. Uobičajeno je da se lukovice ljiljana sade na dubinu od 10 do 20 cm. Takođe, treba uzeti u obzir da li se radi o niskim ili visokim sortama/hibridima ljiljana. Niže sorte se sade pliće. Dubinu sadnje treba prilagoditi i kvalitetu zemljišta. Na teškim zemljištima sadnja se takođe obavlja pliće.

Treba napomenuti da je za orijentalne i azijske ljiljane poželjnije da se sade tokom proljeća zbog njihove osjetljivosti na niske temperature.

Dezinfekcija lukovica
Kako bi izvršili dezinfekciju lukovica ljiljana prije sadnje, potrebno ih je potopiti pola sata u rastvor kalijum hipermangana. Ovaj rastvor dobijemo kada 5 g kalijum hipermangana rastvorimo u 1 l vode.

Najbolja je sadnja u grupama
Estetski će najbolje izgledati kada se lukovice ljiljana sade u grupama na rastojanje od 15 do 30 cm. Veće rastojanje je potrebno kada se ljiljani uzgajaju za rezidbu cvjetova.