BiH potrebno 1.100 policajaca na granici da bi se pokrile sve kritične tačke koje koriste migranti

0

Rješenje migrantske krize u BiH se ne nazire ni nakon tri godine, a problemi su evidentno sve brojniji. Najveći fokus nadležnih je sprečavanje ulaska migranata na istočnoj granici naše zemlje, ali je nedostatak graničnih policajaca najveći problem.
Da bi sve kritične tačke na istočnoj i južnoj granici BiH, dakle granična linija sa Srbijom i Crnom Gorom, bile pokrivene potrebno je još 1.100 policajaca koji bi bili rapsoređeni. S obzirom na birokratiju, procedure, nedostatak novca i brojne druge probleme Granična policija naše zemlje primorana je da improvizuje.

“Najveći dio navedenih mjera poduzima se u zonama odgovornosti postrojbi Granične policije BiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku te, uz pojačano prisustvo policijskih službenika, obuhvaća i pojačano korištenje specijaliziranih službenih vozila, bespilotnih letjelica, službenih pasa, specijalističke opreme za nadzor granice i druge opreme”, kaže nam Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.
Od početka migrantske krize, dakle prije otprilike tri godine, Granična policija kontinuirano radi privremeni interni premještaj, kao i vanredno angažiranje policijskih službenika Granične policije BiH u jedinice koje su najviše izložene migracijskom pritisku u skladu s procjenama i potrebama. To je najčešće istočna granica sa Srbijom.

“Kontinuirano se kao ispomoć Graničnoj policiji BiH angažiraju policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na poslovima nadzora i zaštite državne granice je angažirano 36 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 10 pripadnika SIPA-e”, istakla je Vican.

Kao pomoć Graničnoj policiji angažiran je i MUP entiteta Republika Srpska. Do pojave koronavirusa na mjesečnom nivou u prosjeku su kao ispomoć bila angažirana 104 policajca iz RS-a. Ipak, od kraja marta navedena ispomoć je smanjena do daljnjeg, na način da je trenutno angažirano 80 policijskih službenika iz RS-a.

Iako je početkom maja 2020. godine u jedinice Granične policije BiH raspoređeno i započelo rad 99 policijskih službenika za graničnu kontrolu, Graničnoj policiji BiH prema važećem pravilniku o unutarnjoj organizaciji trenutno i dalje nedostaje više od 300 policijskih službenika te, prema procjeni GPBiH, kako bi se pokrile sve kritične tačke ilegalnih prelazaka, nedostaje oko 1.100 policijskih službenika

Nedostatak policijskih službenika, konstantno prisutan od početka pojačanog migracijskog pritiska na BiH, znatno limitira kapacitete Granične policije BiH u obavljanju poslova nadzora državne granice BiH kao osnovnog načina otkrivanja i sprečavanja nezakonitih migracija.

“Početkom maja 2020. godine Ministarstvu sigurnosti BiH dostavljen je prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Državne granične službe Bosne i Hercegovine, s obrazloženjem, u cilju pokretanja dalje procedure usvajanja predmetnog prijedloga pravilnika što bi u značajnoj mjeri osnažilo kapacitete Granične policije BiH u borbi protiv nezakonitih migracija u BiH”, poručili su iz Granične policije.Također, Granična policija BiH ima konstantnu potrebu za obnavljanjem postojeće i nabavkom nove specijalističke opreme, što se realizira u skladu s mogućnostima, iz vlastitih sredstava ili putem različitih donatora. Pored značajnog nedostatka policijskih službenika, Graničnoj policiji BiH nedostaje značajan broj terenskih vozila za nadzor državne granice, kao i specijalističke opreme za nadzor granice kao što su bespilotne letjelice i specijalna vozila opremljena sistemima za nadzor, termovizijske kamere, uređaji za noćno i dnevno osmatranje, ATV vozila, plovila i druga specijalistička oprema.