Prolaznici snimili herojski čin: Ljekar iz Srbije spasio život dječaku

0

Tinejdžer se vraćao sa porodicom sa ljetovanja u Ofenbah u Njemačkoj gdje žive, a onda je dobio gušenje u snu i dijelile su ga sekunde od smrti. Džogović koji se zatekao sa svojim ambulantnim vozilom u međuzoni graničnog prelaza odmah je pritekao dječaku u pomoć.

Borba za život dječaka koji je iznenada prestao da diše trajala je kao vječnost. Kada je konačno počeo da diše, mladi Grk je Jasminovim sanitetom prebačen do mađarske granice, gdje su ga preuzeli njihovi ljekari.

Džogović je poslije utakmice održane u subotu krenuo sam sanitetskim vozilom za Minhen kako bi preuzeo jednog pacijenta i prebacio ga do Novog Pazara. Na nekoliko stotina metara prije graničnog prelaza Horgoš dočekala ih je velika gužva, prenio je “Kurir”.

Tada se ispred njihovog ambulantnog vozila kome su se sklanjali sa puta stvorio crni džip. Uključili su rotaciju i sirenu kako bi vozačima signalizirali da se pomjere i ne znajući da će upravo zvuk sirene biti presudan za spasavanje dječaka koji nije disao.

U džipu ispred saniteta bili su otac i sin iz Grčke. Dijete je spavalo, a pošto je kolona bila velika, pa su automobili stajali u mjestu, zaspao je i njegov otac.

Petnaestogodišnji Grk je prestao da diše i lice je već počelo da mijenja boju, a pogled mu je bio izgubljen. Jasmin je tada započeo reanimaciju u automobilu u kom se dječak nalazio, a zatim je dijete iznio iz vozila.

Pomoću specijalnih kliješta dječaku su izvadili jezik, ali on ni tada nije prodisao. Uspaničeni roditelji gledali su jezivu borbu za život svog sina. Kukali su i čekali da se dogodi čudo.

“Teška slika. Pamtiću je do kraja svog života”, priča Jasmin koji je tehnikom “usta na usta” i masažom srca uspio konačno da dječaka vrati u život.

Jasmin je pošto je zbrinuo dječaka i predao u ruke mađarskim ljekarima nastavio putovanje ka Minhenu, ne sluteći da će tri dana kasnije dobiti poziv od dječakovih roditelja, koji su mu bili neizmjerno zahvalni na svemu što je uradio za njihovog sina.

Dječakov otac je tri dana po povratku u Ofenbah na sve moguće načine pokušao da pronađe Džogovića i uspio je preko srpskih državljana koji rade u ovom njemačkom gradu.

“Na internetu su pronašli broj moje ordinacije. Pozvao me je i dugo smo razgovarali. Rekao je da želi da dođe u Novi Pazar, ali i da ja budem njihov gost. Najbitnije je da je dječak sada dobro”, kaže Jasmin.