Upute za učenike, roditelje i nastavnike pred početak školske godine u FBiH

0

Epidemiolog Sanjin Musa danas je na obraćanju Kriznog štaba FBiH govorio o smjernicama povodom početka nastave u školama.

“Treba uzeti u obzir da je u suzbijanju Covida 19 zatvaranje škola bila jedna od najčešće primjenjenih intervencija. Tako se utjecalo na 90 posto učenika u svijetu. Otvaranje se mora izvesti na siguran način, u skladu sa preporukama. Odluka o ponovnom otvaranju iziskuje jednu širu diskusiju svih zainteresovanih strana, planiramo da se sutra desi veliki sastanak. Ono čim smo se vodili u razmatranju cjelokupne situacije je rizik po samu djecu, a osim toga rizik koji nose sekundarni prenosi, tj. pogoršanje opće epidemiološke situacije”, kazao je Musa.

Dodaje da otvaranje škola nosi veliki rizik od širenja infekcije.

“U Izraelu su npr. deset dana nakon otvranja škola zabilježeno širenje epidemije. Otvaranje škola nosi najveći rizik od širenja infekcije u zajednici. Smatramo da je kombinacija dva pristupa najoptimalnija varijanta; otvaranje za manje uzraste u grupama i pridržavanje epidemioloških mjera. Najprihvatljivije je otvoriti škole za đake do 4. razreda. Također, važna je edukacija osoblja i roditelja povodom Covid 19”.

Musa dodaje da osnovna prevencija ostaje nošenje maski, te održavanje distance.

“Osnovni principi prevencije jeste nošenje maski za đake i održavanje distance i higijene ruku. Učenici i nastavnici trebaju ostati kući ukoliko oni ili neko od ukućana imaju simptome. Potrebno je osiguranje svih potrebnih dezinfekcijskih sredstava, osigurati adekvatno provjetravanje, ne preporučuje se organizovanje obroka u školama, đaci trebaju nositi hranu od kuće. Skratiti časove, ograničiti okupljanja i organizovanje drugih dešavanja gdje se može skupiti veći broj đaka”.