Sve spremno za početak nastave u zvorničkim osnovnim školama i poštivanje preporučenih mjera zbog korona virusa

0
Na području grada U zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ nastava će u novoj školskoj godini biti organizovana u četiri smjene, a časovi će počinjati od 07:30 i trajaće do 18:10 kao i prethodnih godina.u protekla 24 časa evidentirano je sedam novozaraženih Zvorničana virusom korona, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Aktivno je 47 slučajeva. U kovid odjeljenju zvorničke bolnice je osam pacijenata iz Zvornika i jedan iz Vlasenice. Svi su sa srednje teškom kliničkom slikom. Neki od bolesnika su i na terapiji kiseonikom.

Po riječima direktora ove ustanove Gorana Ivanovića iduće sedmice će biti završena kompletna dezinfekcija škole u gradu te područnih škola.

– Što se tiče preporuka vezanih za zaštitu, odnosno propisanih mjera one su već poznate (klikom ovdje pročitajte detaljne preporuke). Časovi će trajati po 20 minuta, bez velikog odmora. Između smjena će biti pauza od 20 minuta za dezinfekciju škole – kaže Ivanović i dodaje da će nastava biti organizovana po preporukama nadležnih.

Termini časova u četiri smjene u Osnovnoj školi „Sveti Sava“

Ivanović navodi da će na časovima najviše biti do 15 učenika te da će biti teže uraditi raspored sa kolegama koji rade u drugim školama, a gdje će časovi trajati po 30 minuta.

– Nama je najveći problem šta će biti sa djecom poslije škole jer u jednoj smjeni ima 350 učenika. Ako ovdje sprovodimo sve mjere, pitanje je kako će se oni ponašati na putu od škole do kuće. Zato apelujemo da situaciju ozbiljno shvate svi nadležni te da nema gužvi u prodavnicama, pekarama, marketima, parkiću ili drugim mjestima gdje se mogu grupisati. Odnosno, sve naše mjere su uzaludne ako se one ne sprovode i na putu od kuće do škole, a tu očekujemo saradnju sa roditeljima kako bi „skratili“ put od škole do kuće  – ističe Ivanović.

Prijem prvačića 31. avgusta, danas spiskovi

Ivanović je istakao da će danas biti istaknuti spiskovi učenika prvih razreda.

– Planirali smo da prijem prvačića, odnosno upoznavanje sa učiteljima, bude 31. avgusta. Djeca će moći doći u pratnji jednog raditelja, a prijem će biti u manjim grupama. Roditelji će o tome detaljnije biti obaviješteni tokom naredne sedmice – istakao je Ivanović.

Pripreme za nastavu u OŠ „Desanka Maksimović“ u Čelopeku

U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Čelopeku takođe se spremaju za početak nastave.

– Naša škola spada među najveće škole jer ima preko 1.100 učenika. Znamo za podjelu odjeljenja na 15 učenika, odnosno formiranje grupa. To će biti malo teže organizovati u predmetnoj nastavi jer imamo nastavnika koji ne rade samo u centralnoj nego i u tri ili čak četiri naše područne škole te će biti teško uraditi raspored. U razrednoj nastavi je to jednostavnije jer je jedan učitelj i to je izvodljivo. Ispoštovaćemo sve mjere nadležnih kako bismo zaštitili sve učenike – rekla je Sanja Tanacković, direktor škole i dodala da je u toku ljeta urađeno dosta na uređenju škola, odnosno krečenje i sređivanje učionica, ali i video nadzor u područnoj školi u Karakaju.

Ona je dodala da se uskoro očekuje i otvaranje dvije fiskulturne sale.

– Sala u Karakaju je završena, a u Križevićima su radovi pri kraju – rekla je Tanacković i dodala da su ove godine upisali ukupno 94 učenika u prvi razred, dok ih je prošle godine bilo preko 110.

Očekuje se da i druge osnovne škole na području Zvornika sljede primjere gradske škole i spremno dočekaju prvi dan škole.