Zavod za udžbenike RS spreman za novu školsku godinu, u štampi i adaptirana “Prva knjiga”

0

U novoj školskoj godini osnovce u Srpskoj očekuje novi udžbenički komplet za njemački jezik za osmi razred, koji je usklađen s nastavnim planom i programom, ali i novi udžbenik za matematiku za drugi razred, urađen zbog promjene programa.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS poručuju da je, osim toga, urađena i adaptacija “Prve knjige” na zahtjev Republičkog pedagoškog zavoda, radi usklađivanja s novim nastavnim programom za prvačiće.

– Prva knjiga je u štampi i biće dostavljena školama – kaže portparol Zavoda Dejan Kerleta.

Podsjeća da Zavod do sada nije imao svoje izdanje udžbenika za njemački jezik za osmi razred, a da će od septembra biti dostupan novi udžbenik, koji je dobio najbolje ocjene recenzenata.

Za srednje škole ima nekoliko novih naslova u odnosu na prethodnu školsku godinu, koji su odobreni za korištenje u nastavi. Pripremljene su četiri nove čitanke, zatim udžbenici iz medijske komunikacije, marketinga u turizmu i istorije.

– Tu je i udžbenik Kultura religija za 1. i 2. razred srednje škole, koji je odobren pred sam početak prošle školske godine, ali se nije našao na spisku odobrenih udžbenika za gimnaziju i srednje stručne škole za školsku 2019/20. godinu, jer je spisak objavljen prije dobijanja odobrenja za ovaj udžbenik. Sve su to udžbenici koji su moderniji, usklađeni s važećim nastavnim programima i sigurno će značajno doprinijeti kvalitetu obrazovanja. U slučaju odobravanja novog udžbenika iz upotrebe su povučeni ranije odobreni udžbenici – kaže Kerleta.

Kako ističe, sve knjižare Zavoda spremne su za novu školsku godinu.

KNJIGE I ZA PREDŠKOLCE
– Odobreno je i uskoro iz štampe izlazi izdanje Zavoda namijenjeno predškolskoj djeci, kao svojevrsna podrška Programu pripreme u godini pred polazak u školu. Riječ je o radnom listu „Predškolska radilica“, koja je namijenjena učenicima koji pohađaju ovaj program. Značajna aktivnost je i izrada publikacije „Moja predškolska knjiga“, koju je Ministarstvo prosvjete i kulture odobrilo za djecu uzrasta pet i šest godina, a koja pohađaju redovan predškolski program – kaže Kerleta.