Zašto je važno očuvati voštanu prevlaku na voću?

0

Većina plodova kod voća ima osobinu da formira voštanu prevlaku odnosno pepeljak po cijeloj površini. Izuzetak su voćke koje na plodovima imaju dlačice (neke sorte dunja, breskve) odnosno neke druge izrasline ili se prosto nalaze u određenom prirodnom ‘omotaču’ ili klapini, kao što su badem, orah, lješnik, kesten, navodi stručnjak za voćarstvo, Srđan Stanojlović.

Uloga voštane prevlake je prije svega zaštitna i omogućava plodovima da duže izdržavaju na grani sve negativne uticaje spoljnih faktora, na primjer, previše sunčeve svjetlosti, velika temperaturna kolebanja, negativan uticaj vjetrova, napad bolesti i štetočina i drugo. Šta više, na pepeljku uglavnom ostaje i sva spoljna prljavština od primjenjene zaštite i zagađenja spoljne sredine pa je poslije berbe relativno lako oprati voće u toploj vodi ili ga oljuštiti i skloniti sve zaostale nečistoće iz ploda, naravno, ako se prilikom obavljanja zaštite strogo poštuje karenca.

Ne skidati pepeljak!
Takođe, sve je više kupaca koji prilikom kupovine svježeg voća insistiraju na očuvanosti voštane prevlake prilikom obavljanja berbe jer se takvo voće mnogo bolje i duže čuva i transportuje do udaljenih tržišta sa relativno malim gubicima.

Na koji način očistiti voće i povrće od pesticida

Kako se navodi na sajtu Tehnologija hrane, plodovi šljiva su najčešće prekriveni sivo – pepeljastom voštanom prevlakom koja predstavlja dobru zaštitu plodovima. Pošto značajno štiti voće te je ono ne samo atraktivnije već i trajnije, treba nastojati u toku berbe da se pepeljak ne skine. Takođe bi trebalo napomenuti da i propisi zahtjevaju da se prevlaka sačuva na plodovima.

Voće treba brati na pravilan način
Samo zdravi i zreli plodovi formiraju dobru prevlaku. Dakle, oni moraju biti u dobrom zdravstvenom stanju, sa punom primjenom agrotehnike i zaštite, ističe Stanojlović.

Pored pravilnih agrotehničkih mjera, možemo uticati na očuvanost pepeljka i prilikom berbe. Konkretno, plodove ne treba brati po kišnom, vlažnom i vjetrovitom vremenu. Berači moraju biti edukovani za berbu stonog voća i poželjno je da na rukama imaju rukavice ili da su im ruke istrljane talkom radi sprječavanja znojenja i ostavljanja otisaka prstiju.

Najbolje je da se bere u rukavicama i zbog pravilne higijene berbe, ali i talk je dovoljan. Ovako obrani plodovi spuštaju se u unaprijed pripremljenu ambalažu ili mjesto u gajbici i nema više njihovog prevrtanja po rukama već oni takvi idu u skladište koje se hladi ili kamionom u hladnjaču. Time smo obezbjedili očuvanje prevlake i sigurno dobru cijenu na zahtjevnim pijacama svježeg voća.