Šta nam donosi jesen – u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vrijeme

0

Nakon vrlo čudnog ljeta, uz nekoliko toplotnih valova, ali i obilnih padavina, saznajemo šta možemo očekivati na jesen. Naime, poznati meteoservis AccuWeather, najavljuje kako će prelazak ljeta u jesen biti neprimjetan za mnoge Evropljane jer će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do septembra. U Španiji bi kombinacija vrućine i suše mogla donijeti nadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni

Tropske oluje u različitim oblicima
Prema AccuWeatherov-u meteorologu Tyleru Roysu, tropske oluje mogle bi pogoditi Evropu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do velikih poplava, a olujne kiše, kako napominje u izvještaju, najviše će koristiti Francuskoj, Španiji i Portugalu, zemljama koje su najteže pogođene.

“Prema podacima o sjevernim olujama u prvoj polovini sezone, sjeverozapadna Evropa, britanska ostrva, područje od Norveške do sjevernog dijela Francuske i sjeverna Njemačka, mogli bi očekivati veću prijetnju olujnih vjetrova nego južni dio Francuske i Portugal. To ne znači da neće biti i određenih uticaja i na jugozapadni dio Evrope tokom jeseni“, najavljuje Roys.

U drugom dijelu jeseni, vremenski obrazac će se promijeniti pa će rizik od oluja biti povećan u južnoj Francuskoj i Portugalu dok će se prijetnja u Njemačkoj i sjevernoj Francuskoj smanjiti. Očekuje se da će olujna nevremena biti toliko snažna da će uzrokovati oštećenja drveća, nestanka struje, ali i poplave.

Nezapamćeni nedostatak oborina u Francuskoj – slama suša od zraka u Sahari?

Prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti će se u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoevropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme pa čak možda i toplije uoči zime.

Na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme
U središnjoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeti će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme. Kao razlog se spominju nadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa.

Viši meteorolog Alan Reppert upozorava da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako se umjerena akumulacija snijega dogodi dok lišće još bude na drveću.

“Kako širom sjeverne Evrope bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blagog pada temperatura u Njemačkoj i posebno Poljskoj, te u baltičkim državama ili čak u sjevernoj Ukrajini“, naglašava Roys.

Sa dolaskom hladnog zraka, povećati će se izgledi za snijeg u zemljama kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. “Ne očekujemo nadprosječne snježne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega”, zaključuje Roys.