Njemačka želi da ukine obavezno testiranje za povratnike, karantin ostaje

0

Njemačka želi da ukine obavezno testiranje na koronavirus za one koji se vraćaju s puta, a koje je uvedeno početkom mjeseca s ciljem da se zaustavi širenje epidemije, saopštilo je ministarstvo zdravlja, navodeći kao jedan od razloga i taj da su kapaciteti laboratorija ograničeni.

Besplatni testovi uvedeni su početkom avgusta nakon što je tri dana zaredom porast oboljelih premašio 1.000 slučajeva, prvi put od maja, što je izazvalo zabrinutost da bi zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo mogla biti proglašena vanredna situacija, navodi agencija Rojters.

Ove testove su kritikovali stručnjaci iz oblasti zdravstva govoreći da nisu efikasni, jer mnogi koji se vraćaju s odmora i na aerodromu dobiju negativne rezultate, posleij nekoliko dana postaju pozitivni. Istovremeno, za takvo testiranje nema dovoljno ni ljudi, ni opreme.

Pravilo dvosedmičnog karantina za one turiste koji se vrate sa područja za koje Njemačka smatra da su žarišta, neće se mijenjati.

Karantin može biti ukinut najranije pet dana nakon dolaska, uz negativni rezultat testa. Obavezno testiranje za ove putnike ostaje do daljeg na snazi.

Ministar zdravlja Jens Špan najavio je da bi, međutim, obavezno testiranje moglo biti ukinuto, s tim da lokalne vlasti pojačano vode računa o tome da se građani koji se vrate pridržavaju mjera karantina.

“Ovo nije molba, već naređenje Vlade,” rekao je Špan i dodao da je veoma važno da se virus ne unosi u zemlju u momentu kada je broj domaćih novih slučajeva opada.

Mnogo detalja još treba finalizirati, među njima i to da li će oni koji dolaze iz riskantnih područja morati da plate testiranje ili će ono i dalje biti besplatno, kao i to kada bi trebalo uvesti nova pravila.

Prema podacima Instituta Robert Koh, 42 odsto novih slučajeva doneseno je iz inostranstva.

Ministarstvo spoljnih poslova je proširilo listu riskantnih destinacija na zemalje van Evrope do 14. septembra.