Uručeni ključevi stanova za 90 porodica iz kolektivnog centra u Tuzli

0

Korisnici kolektivnog centra Mihatovići danas su primili ključeve novoizgrađenih stanova socijalnog stanovanja u tuzlanskom naselju Miladije. Ključeve stanova preuzelo je 90 porodica.

Radi se o projektu CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Ukupna vrijednost podprojekta Miladije iznosila je 5,9 miliona KM.

Uručenju ključeva korisnicima prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

CEB II projekat se implementira u 40 gradova širom Bosne i Hercegovine i cilj nam je da do 2022. godine nemamo ni jedan aktivni kolektivni centar – kazao je Lučić.

Suljo Smajić je početkom 1992. godine napustio rodni Zvornik. Njegova kuća je srušena i, kako kaže, nikada nije dobio pomoć za obnovu. U Miladijama je pronašao svoj novi dom.

– Dočekao sam da dobijem jedan lijep stan. Kada sam izgradio 1986. godine svoju kuću bio sam sretan, a sada sam presretan – kaže Smajić.

I Denis Čivić je rođen u Zvorniku, a od 2002. godine je živio u kolektivnom centru Mihatovići.

– Stan nam znači mnogo. Napokon je došao taj dan i da dobijemo ključeve stanova koje smo dugo čekali. Supruga, sin i ja ćemo živjeti u novom stanu – kazao je on.

Ramzija Hasanović je rodom iz Gornje Kamenice kod Zvornika. U Mihatovićima je živjela od progona iz svog rodnog kraja.

– Neopisiv je osjećaj. Čekali smo dugo vremena. I sada napokon imamo uslove dostojne životu čovjeka – rekla je Hasanović, piše Anadolija.