Džumhur još jednom pokazao veliko srce, a tri Bosanke se vratile sa medaljama

0

Divne vijesti stižu sa ceremonije proglašenja najboljih učenika u svjetskom takmičenju Owlypia Globals – Bosanka Belma Tulić je proglašena najboljom takmičarkom za uzrast od 15 do 18 godina.

Bosna i Hercegovina je osvojila dvije zlatne medalje u oblasti Znanje.

Sajra Fajić u oblasti Nauka i tehnologija, a Belma Tulić u oblasti Književnost i kultura.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, srebrenu medalju su sve tri naše predstavnice osvojile kao tim u oblasti pisanja eseja i Team spirit izazovu.

Čestitke idu našim učenicama, kao i njihovoj profesorici supervizoru Amni Dervišagić.

Pohvale idu i našem najboljem teniseru Damiru Džumhuru, koji je bio sponzor njihovog učešća u finalu takmičenja najboljih u svijetu.

Ove tri učenice iz Gimnazije u Bosanskoj Krupi su se još prije nekoliko mjeseci plasirale u sami vrh takmičenja.

Međutim, bile su pred odustajanjem zbog nemogućnosti plaćanja kotizacije za takmičenje, koje se ovaj put zbog pandemije koronavirusa održalo u online formi.

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, tada je donirao novac koji je bio potreban za kotizaciju, te istakao kako prva faza takmičenja koju su prošle plasirajući se među 20 najboljih u svijetu ne bude samo lijepo iskustvo, već da njihov cilj bude još veći.

Podsjetimo, Owlypia je uzbudljivo međunarodno takmičenje za učenike od 11 do 18 godina, i ima za cilj pobuditi intelektualnu radoznalost. Takmičenje je 2017. osnovala kompanija Perceptum Education, certificirano društveno preduzeće sa sjedištem u Londonu, s namjerom da se mladima pruži prilika da rastu i razvijaju se kao pojedinci.

Owlypia ima pet oblasti: društvene nauke, umjetnost i dizajn, književnost i kultura, nauka i tehnologija, te ekonomija i poslovanje. Zahvaljujući takmičenju, mladi širom svijeta razvijaju multidisciplinarne vještine, otključavaju svoj potencijal, grade samopouzdanje, razvijaju vještine rada u timu i stvaraju nova prijateljstva. Inače se održava u Cambridgeu, Bostonu, a ove godine zbog pandemije koronavirusa, uvedeno je Owlypia Globals Virtual, koje se održalo od 22. do 24. augusta.

Damir Džumhur je za Radiosarajevo.ba istakao kako je izuzetno sretan što je na neki način pomogao učenicama, te da su one i više nego opravdale njegova očekivanja.

„Ovim putem Belmi, Sajri i Elmi čestitam na ostvarenim rezultatima i predstavljanju Bosne i Hercegovine na najbolji mogući način. Želim im puno sreće u nastavku školovanja, te savjetujem da uvijek vrijedno rade i uče, jer kako kažu obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da biste promijenili svijet“, kazao je Džumhur za Radiosarajevo.ba, koji se u ovom trenutku nalazi u Americi gdje ga uskoro očekuje na prestižnom Grand Slam turniru US Openu u New Yorku.