Kupuju placeve i grade vikendice uz jezero Perućac: Plaža Oštrika nikad punija

0

Plaža Oštrika na lijevoj obali akumulacionog jezera Perućac Hidroelektrane Bajina Bašta, u srebreničkoj općini, ovog ljeta ima veći broj posjetilaca u odnosu na ranije godine. Razlog za to, kažu u Turističkoj organizaciji Srebrenica, jeste aktuelna situacija s pandemijom koronavirusa.

Prelijep kanjon
– Mnogi Srebreničani, a i oni iz susjednih općina, kao i dijaspora, zbog koronavirusa, ovog ljeta nisu odlazili na more. Oni su svakodnevno od svojih kuća dolazili na Oštriku i tu se kupali, odmarali i vozili prelijepim kanjonom od Oštrike do Žepe – kaže Jasmir Beganović, vlasnik obnovljenog restorana na ovoj destinaciji.

Zadovoljan je posjetom turista i poslovanjem svog restorana. Ali, naglašava, to nije dovoljno da pokrije sve troškove obnove objekta, koji je u aprilu potpuno izgorio.

Kaže da je, zahvaljujući humanim ljudima i prijateljima te vlastitim sredstvima, uspio prije početka turističke sezone obnoviti i modernizirati restoran. Zainteresirani mogu prenoćiti u nekoliko bungalova.

Asfaltiranjem puta od Kragljivode do Oštrike, u dužini od deset kilometara, Srebreničani su masovno počeli obnavljati svoje u ratu porušene vikendice, a dosta je onih koji su kupili zemljište i izgradili nove objekte za odmor. Dosta je i onih zaljubljenika ovog jezera iz Federacije BiH koji duž obale kupuju placeve i grade vikendice. Zbog povećanog broja turista, mnogi iznajmljuju vikendice.

Čamcem do Žepe
Beganović kaže da je moguća i plovidba čamcem do Žepe. Ugođaj traje oko četiri sata, zavisno od toga koliko se turisti žele zadržati u Žepi i prelijepim kanjonima, gdje imaju priliku gledati divokoze kako padinama kanjona silaze do jezera i piju vodu.