U toku je berba jabuka, visine otkupne cijene neizvjesne

0
U toku je berba jabuka, visine otkupne cijene neizvjesne
Vocnjak jabuke na području Zvornika

Iako su voćari bili očajni zbog niskih temperatura u martu i aprilu, rod jabuka i krušaka manji je za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kvalitet voća je odličan. Otkupne cijene za jabuku, po svemu sudeći, biće veće dok se kod krušaka industrijska prodaje ispod svake cijene, što predstavnici uzgajivača voća smatraju nedopustivim.

Sorta Gala počela je da se bere probirno, jer u većini zasada zbog visokih temperatura još uvijek nema potrebne obojenosti plodova. U narednim danima trebalo bi da budu nešto niže jutarnje temperature što će pogodovati boljoj obojenosti i navedena sorta će moći da se prodaje ili čuva u hladnjačama.

Otkupna cijena za jabuku Gala za sada iznosi u prosjeku oko 0.70 KM/kg.

U toku je berba jabuka, visine otkupne cijene neizvjesne

Ajdared još nije zreo za berbu

Malobrojni proizvođači koji imaju Red Prince postigli su dobru cijenu za ovu sortu. Prodaje se čak za 0.90 KM/kg. Najviše zastupljena sorta Ajdared još uvijek nije zrela jer je ukupna količina suve materije 10 briksa, a optimum za berbu je 13 briksa.

Pojedini voćari beru je za hladnjaču, a i cijena bi trebalo da bude nešto veća u odnosu na onu od prošle godine.

Industrijska kruška ide ispod svake cijene

Kod krušaka situacija je nešto drugačija. Prema riječima predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinovića, pojedini proizvođači prodaju Viljamovku za rakiju po izuzetno niskim cijenama, čak za 0.25 KM/kg što je nedopustivo.

Može se dobiti i podsticaj za otkupljeno voće od nadležnog ministarstva
“Viljamovka se za industriju može, bez problema prodati za minimalno 0.60 KM/kg, sve sa papirima tako da se može dobiti i podsticaj za otkupljeno voće od resornog Ministarstva. U najgorem slučaju cijena može biti 0.50 KM/kg. Ima kupaca pa mi nije jasno zašto pojedini uzgajivači prodaju ispod svake cijene i tako dovode u neugodan položaj većinu poljoprivrednih proizvođača”, navodi Dojčinović.

Prva klasa garantuje dobar profit

Prva klasa Viljamovke prodaje se od 0.70 KM pa čak i do 1 KM/kg, a Santa Marija, koja se opet počinje više tražiti, i po višoj cijeni. Po svemu sudeći najbolje će, opet, da prođu voćari koji su Santa Mariju i Viljamovku ostavili u hladnjačama jer će cijena, u narednom periodu, sigurno da bude veća. U boljim hladnjačama mogu da ostanu minimalno do decembra i bez obzira na troškove struje i ležarine, prodajna cijena garantuje dobar profit poljoprivrednom proizvođaču.

Počela sezona pečenja pekmeza, donosimo savjete kako najbolje iskoristiti jabuke
Cjediljka u koju se ubacuje samljevena jabuka, a potom cijedi
Pekmez od žutih dunja novi proizvod Jasne Gojčić i njenog poljoprivrednog gazdinstva (FOTO)
Pekmez od jabuke ili kruške jedno je od rješenja za višak plodova ovih izuzetno zdrave voćke