Predstavnici roditelja i gradske vlasti u Zvorniku danas razgovarali o problemu bosanskog jezika u školi u Liplju

0

Iz Gradske uprave Zvornik su povodom ovog problema u saopštenju naveli:

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović razgovarao je danas sa roditeljima učenika Bošnjaka osnovne škole u Liplju koji su školsku 2020/21. godinu započeli bojkotom zbog naziva jezika koji djeca uče u školi.

Gradonačelnik Stevanović pojasnio je prisutnima da nadležnost u ovoj oblasti nije ni na školi ni na lokalnoj samoupravi. Nadležnost je na državnom nivou i trebalo bi da bude predmet političkih dogovora.

„Smatram da niko nema pravo da koristi djecu i njihovo obrazovanje kako bi prikupljao političke poene. Bojkotom nastave najviše gube djeca. O ovim školama se već izučava nacionalna grupa predmeta.

Prošle godine sam isto ovo rekao roditeljima, koje neko očigledno koristi u predizbornoj kampanji koja je uveliko počela,“ istakao je gradonačelnik Stevanović. Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS-a u BiH, roditelji, lokalni politički predstavnici Bošnjaka, predsednik Skupštine grada Mersad Mehmedović, direktor OŠ „Sveti Sava“ Goran Ivanović i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Roditelji djece iz Liplja dali su izjave za Oslobođenje:

Tim povodom roditelji djece iz Liplja su danas održali sastanak sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem.

– Od gradonačelnika smo dobili podršku. Kazao je da smo upravu kada tražimo da se vrati naziv predmeta Bosanski jezik. Međutim, kako nam je rekao, on nema ovlaštenja da bilo šta učini, nego da to može učiniti Ministarstvo prosvjete RS- Zbog toga nam je obećao da će sutra kontaktirati Banja Luku, odnosno Ministarstvo, kako bi vidio šta se može uraditi, kazao nam je Sinanović.

Podsjetio je kako roditelji dovode djecu u školu, ali ona ne ulaze u učionice i ne pohađaju nastavu.

Međutim, ovo nije i jedini problem sa kojim se suočavaju roditelji djece iz Liplja.

– Starija djeca, od 6. do 9. razreda, idu u centralnu školu “Sveti Sava” u Zvorniku. Međutim, problem predstavlja raspored vožnje prevoznika koji vozi djecu u školu, a to je “Drinatrans” iz Zvornika. Zbog njhovog rasporeda djeca svaki dan kasne u školu i gube po dva časa. Kako nam nisu htjeli izaći ususret i pomjeriti svoj raspored vožnje, mi roditelji smo odlučili da ćemo o svom trošku voziti djecu u školu, dodao je Sinanović.

Zanimljiva je situacija sa djecom iz Liplja koja nastavu pohađaju u centralnom školskom objektu, jer ona uče srpski jezik.

– Da bi se u nastavu uveo predmet Bosanski jezik potrebno je da ima određen broj djece koja bi pohađala taj predmet. Kako u centralnu školu ne ide dovoljan broj takve djece, učenici pohađaju predmet Srpski jezik, pojasnio je Sinanović.

 

(RTV GD/Oslobođenje)