Šokantno ročište: Migrant tražio da plati mrtvu glavu

0

Marokanac Halid Amravi (20) osumnjičen za ubistvo migranta na Ilidži danas na početku sjednice na Kantonalnom sudu u Sarajevu na kojoj je razmatran prijedlog za određivanje pritvora, uz pomoć prevoditeljice, odmah je upitao sutkinju Indiru Jahić može li on pozvati svoju robinu da plate mrtvu glavu i da tako završe postupak, prenosi “Dnevni avaz”.

Plaćanje krvarine, odnosno naknade porodici za ubijenu osobu, uobičajeno je u njegovoj zemlji.  Sutkinja Jahić objasnila je Marokancu da to zakoni BiH ne predviđaju, te je ročište otvorila.

Marokanac je u sudnicu doveden u pratnji sudske policije, te u prvim kontaktima s prevodiocem koja mu je pokušala objasniti za šta se tereti, počeo plakati. Ubrzo se smirio kada mu je donesane voda, te kada je u sudnicu ušao advokat Omar Mehmedbašić koji ga je pokušao razvedriti.

Tužiteljica Željka Radovanović – Sokić objasnila je razloge zbog kojih je realno očekivati da će se osumnjičeni Marokanac dati u bijeg ukoliko mu se ne odredi jednomjesečni pritvor. I sam Amravi kazao je da više nije u centru “Ušivak” s ostalim migrantima već da se smjestio u napuštenu kuću u naselju Otoka.

 Advokat Omar Mehmedbašić kazao je da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora, jer je Markonanac postupao u nužnoj odbrani.

“Kao što ste čuli na Sudu dan ranije od svjedoka, oštećeni ga je prvi udario, bio je mnogo krupniji od njega, te da nije bilo drugog načina da se odbrani. Čuli ste da ga je oštećeni više puta pokušao silovati”, kazao je Mehmedbašić.

Dodao je da je Halid ranije izkazao namjeru za uzimanje azila, ali nije imao pravnu pomoć da mu se objasni u kojem roku mora podnijeti zahtjev. Mehmedbašić smatra da je dovoljno da osumnjičeni bude vraćen u “Ušivak”.

Sutkinja Jahić naknadno će donijeti rješenje o pritvoru, prenosi “Dnevni avaz”.

U ponedjeljak je na Ilidži ubijen Marokanac Otoman Silan takođe migrant iz Maroka kojem su smrtonosne povrede nožem nanesene u predjelu grudnog koša.

Tužilaštvo je identifikovalo osumnjičenog za ubistvo tako što je odveden u Službu za poslove sa strancima gdje je potvrđeno da je još prošle godine trebao podnijeti zahtjev za azil Ministarstvu za bezbijednosti BiH.