Nastavljen kontinuitet učenja dove na lokalitetu dovišta “Pašin put – Orlić”

0
U subotu, 5. septembra 2020. godine / 17. muharrema 1442. godine po Hidžri, s ciljem održavanja kontinuiteta proučena je tradicionalna dova na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić.

Već dugi niz godina na lokalitetu dovišta organizuje se centralna svečanost manifestacije pod nazivom “Pašin put – Orlić”. Ove godine, u vremenu iskušenja izazvanih pandemijom, svečanost na lokalitetu dovišta organizovana je s ciljem održavanja kontinuiteta manifestacije. Desetak vjernika sa područja opština Zvornik, Osmaci i Kalesija okupilo se na dovištu. Prije akšama i nastupa noći proučen je Jasin, a nakon obavljanja akšam-namaza proučena je i tradicionalna dova.

Skromnoj svečanosti na Orliću prisustvovao je i federalni ministar dr. Edin Ramić, a ministarstvo na čijem čelu je dr. Ramić u proteklom periodu je pomoglo obnovu dovišta i izgradnju putne komunikacije, kao i uređenje dovišta i izgradnju infrastrukture na lokalitetu dovišta.


Predstavnici Medžlisa IZ Kalesija, glavni imam i predsjednik, u svojim kraćim obraćanjima istakli su bitnost okupljanja i čuvanja bošnjačke tradicije uz nade da će se sljedeće godine manifestacija “Pašin put – Orlić” moći organizovati kao i ranijih godina.