U Liplju ovog ponedjeljka veliki skup, dolazi i član Predsjedništva BiH, međunarodni predstavnici zbog problema bosanskog jezika u školskom sistemu

0

U međuvremenu održan je niz sastanaka sa lokalnim predstavnicima vlasti, sa gradonačelnikom i direktorom škole, ali nije bilo pomaka.

Prema dopisu koji je upućen medijima, roditelja ovog Područnog odjeljenja u ponedjeljak, 14. septembra, organizuju skup – nastavak štrajka, ispred škole na koji su pozvali veliki broj domaćih i inostranih predstavnika iz svih sfera života: članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, OHR, OSCE, Obudsmane za ljudska prava, Ambasadore, Biro za ljudska prava, medije i druge brojne nevladine organizacije koje se bore za ljudska prava i slobode.

Kako su nam roditelji potvrdili ovome skupu svoje prisustvo potvrdio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, g-din Željko Komšić, kao i predstavnici OSCE-a i drugih organizacija.

Skup će održati u ponedjeljak, 14. septembra 2020. godine ispred Područne škole Liplje, sa početkom u 12:00h. Poziv je upućen svima i pozivaju i druge roditelje da im se priključe za njihova Ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovana prava.

Podsjećamo: Zbog upisa “jezika bošnjakog naroda” u školske matične knjige i knjižice, koje je urađeno u vremenu prvog vala korona virusa kada su sve aktivnosti bile svedene na minimum, roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti iz ovog zvorničkog kraja započeli su štrajk i traže da se u zvanične školske dokumente kao i do sada upisuje bosanski jezik.