DOBA VIRUSA: Ako dobijete ovakvu poruku, odmah je obrišite

0

Takve “bombe” zapravo su poruke u kojima se nalazi niz nasumičnih znakova koje aplikacija ne može protumačiti pa se zato stvara “začarani krug”, gdje se WhatsApp iznova pokreće i ruši, piše B92.

Kada do ovoga dođe, korisniku ne preostaje ništa drugo osim da obriše WhatsApp sa svog telefona i ponovo ga instalira. Problem je što u takvim situacijama često dolazi do gubitka svih poruka, što je za neke korisnike velik problem.

Olakšavajuća okolnost može biti ako je korisnik ulogovan u WhatsApp web-aplikaciju, koja omogućava slanje WhatsApp poruka s računara. A takve “bombe” nemaju utjecaj na web-verziju WhatsApp aplikacije pa je moguće jednostavno obrisati spornu poruku i nastaviti s korištenjem na telefonu.

Kako biste spriječili da do rušenja aplikacije uopće i dođe, onemogućite primanje poruka od nepoznatih kontakata. To činite na sljedeći način: Settings -> Privacy, a zatim mijenjanjem stavke “Everyone” u “My contacts only”, prenosi Zimo.

Iz WhatsAppa, kako kažu, rade na pravljenju sigurnosnog “patcha” koji bi trebalo da spriječi rušenje aplikacije u slučaju primanja ove sporne poruke.

Međutim, bit će potrebno da prođe neko vrijeme kako bi “patch” svima postao dostupan.