Multidisciplinarni tim UKC-a u Tuzli: Uradili tri operacije srca na budnim pacijentima

0

Multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u protekla tri dana izveo je tri operativna zahvata na otvorenom srcu kod pacijenata uz primjenu epiduralne anestezije. Na ovaj način prvi put u BiH primijenjena je ovakva operativna tehnika, a tuzlanski tim ljekara je imao stalne kontakte s kolegama iz Američke bolnice u Albaniji.

Otklanja bol

Epiduralna ili regionalna je vrsta anestezije kojom se otklanja bol s određenog dijela tijela. Postiže se davanjem lokalnog anestetika tankom iglom oko nerava ili u korijen nerva. Pri tome je pacijent ostaje budan. 

– Djelovanje epiduralne anestezije može se produžiti stavljanjem katetera u epiduralni prostor kojim se osigurava analgezija i nekoliko sati ili dana poslije operacije. Izaziva samo senzornu blokadu i komplikacije su izuzetno rijetke. Prva dva operativna zahvata su urađena u takvoj vrsti anestezije da je pacijent bio budan i da je tokom zahvata komunicirao s osobljem u operacionoj sali, dakle u potpunosti je bio svjestan okoline i zahvata kojem je izložen – pojašnjava član tima tuzlanskih ljekara, doc. dr. Mustafa Tabaković.

Tim pacijentima je u proteklih 12 mjeseci više puta odgođen operativni zahvat zbog visokog rizika izlaganja mehaničkoj ventilaciji usljed teškog oštećenja plućne funkcije izazvanog drugim bolestima. Kod trećeg pacijenta radilo se kombiniranim pristupom, tako da je pacijent dobio epiduralnu i opću anesteziju.

Nove metode

– Posebno mi je drago da su u vrijeme pandemije koronavirusa Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju i Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju našle vremena i prostora za uvođenje nove operativne metode. Impozantno izgleda operativni zahvat koji se na otvorenom grudnom košu obavlja u trenutku kada je pacijent svjestan, dok se s njim komunicira i da nema bola. Nadam se da ćemo saradnju s kolegama iz Albanije nastaviti i u narednom periodu – istakao je prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Timovi anesteziologa i hirurške ekipe

Timove anesteziologa sačinjavali su prof. dr. Alisa Krdžalić, dr. Adnan Behrem, dr. Mirsada Selesković, dr. Almir Kusturica, dr. Lejla Selimović Čeke, dr. Jasmina Kovčić Suman, dr. Ema Tahto i dr. Maida Sarajčić. Tuzlanskim anesteziolozima svesrdnu pomoć su pružali kolege anesteziolozi dr. Gentian Huti i dr. Amarildo Hidri iz Albanije. Hirurške ekipe su sačinjavali doc. dr. Mustafa Tabaković, prof. dr. Harun Avdagić, dr. Azur Azabagić, doc. dr. Dragan Piljić, dr. Nail Šehić, dr. Tarik Bakalović, dr. Mirza Tokić i dr. Ajdin Umihanić.