Toplo vrijeme još nekoliko dana

0

Prema riječima Nedima Sladića, meteorologa, pod uticajem polja povišenog atmosferskog pritiska s centrom smještenim nad centralnom i istočnom Evropom, u našoj zemlji će se sve do 16. septembra zadržati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok će tokom dana biti vruće.

Jedino što će na jesen podsjećati su svježija jutra koja će po kotlinama i uz riječne tokove biti maglovita. Jutarnje temperature kretaće se od 14 do 19, na jugu do 24, a dnevne od 28 do 33, na jugu do vrelih 36 stepenI Celzijusa – kaže Sladić za Faktor.ba.

Dodaje da će temperature vazduha, koje nas očekuju u naredna četiri dana, biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

Kada je u pitanju promjena vremena, i dalje su upitnici prisutni u periodu iza 17. septembra kada će se svježiji vazduh sa sjeveroistoka preliti, budući da se prema istočnom dijelu Atlantika približava ostatak vantropskog sistema koji će presuditi dalji razvoj sinoptike nad Evropom.

Ono što je sigurno, narušiće se izgledno uticaj polja povišenog atmosferskog pritiska i doći će do njegovog slabljenja. Po trenutnim izračunima, zahlađenje je nešto izraženije na prognoznom modelu ECMWF, nego na GFS, budući da je položaj fronte na ECMWF smješten dosta južnije.

Ipak, iako dođe do nešto izraženijeg zahlađenja, na oba modela vjerovatnoće su velike da će biti prolaznog i kratkotrajnog karaktera, s temperaturama vazduha bliže prosječnim vrijednostima i sa ne previše padavina, budući da je porast atmosferskog pritiska vidljiv ponovo krajem druge i početkom treće dekade mjeseca. Vrijednih spomena padavina i dalje, kako se čini, nema – zaključuje Sladić.