Detalji današnje drame ilegalnih migranata koji su zapeli na sredini Drine nakon povećanja vodostaja (FOTO)

0
FOTO: Adel B.

Migranti su pokušali da iz pravca Srbije pređu u BiH preko Drine neopaženo u ranim jutarnjim časovima, ali je u trenutku kada su bili na sredini korita rijeke, vodostaj Drine naglo porastao. Do porasta vodostaja došlo je najvjerovatnije zbog spuštanja brane, nakon što je nivo vode naglo povećan, migranti su pokušali da se vrate nazad, ali zbog brzine Drine nisu uspjeli, nit se usudili dalje ići, popeli su se na stijenu na sredini rijeke i počeli dozivati u pomoć prolaznike pored puta.

Prema riječima očevidaca prizor je bio strašan, mladi ljudi na sredini nabujale Drine plaču i traže pomoć, a imate osjećaj da svi stoje na jednoj nozi kako bi dohvatili vazduh dok ih Drina nije progutala. Prava je sreća da su vatrogasci stigli na vrijeme, govori jedan od jutrošnjih očevidaca drame na Drini.

Zvornički vatrogasci su daleko prije stigli od lozničkih koji su takođe došli sa druge strane obale Drine. Zvornički vatrogasci su uspjeli spasiti zarobljenike u Drini i prosljediti ih hitnoj pomoći koja je bila na licu mjesta i ukazala medicinskih tretman ilegalnim migrantima koji su nekoliko hiljada kilometara prešli pješke u nekoliko godina.

Okupljeni Zvorničani su aplauzom ispratili spasilačku akciju zvorničkih vatrogasca a kojoj su prisustvovali i  pripadncii  MUP-a RSa i GP BiH koji su takođe bili na licu mjesta, kao i medicinski tim koji je ukazao pomoć. Iz Policijske uprave Zvornik su o događaju sa migrantima u Drini saopštili:

Policijskoj stanici Zvornik javljeno je jutros oko 7.000 časova da se tri migranta nalaze na sredini rijeke i da se drže za kamen da ih voda ne odnese, jer ne mogu da pređu Drinu, rekao je portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar za portal Zvornicki.ba.

Obaviještena je Profesionalna vatrogasna jedinica, Jedinica granične policije i Služba hitne pomoći Doma zdravlja Zvornik, koji su odmah došli na lice mjesta.

Migranti su spašeni, prevezeni do obale čamcem i sanitetskim vozilom prevezeni u Službu hitne pomoći Doma zdravlja Zvornik gdje im je pružena potrebna medicinska pomoć, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.