Ulov ljeta je vučica od 52 kilograma koju je odstrijelio Brane Andrić iz Osmaka

0
Ulov ljeta je vučica od 52 kilograma koju je odstrijelio Brane Andrić iz Osmaka

Grupa lovaca u kojoj su, pored Andrića, bili i Dragiša Bojković, Mile Vujić, Tomislav Rakić, Pero Andrić, Ratko Stevanović i Goran Pejčić, nalazila se u redovnom lovu na srneću divljač u rejonu Lipa, u sjevernom dijelu lovišta bogatom raznovrsnim fondom divljači. U jednom trenutku, pred veče, na opšte iznenađenje svih lovaca u ovoj grupi, pojavio se vuk na udaljenosti od oko 60 metara.

– Nalazio sam se na čeki kad je iz okolne šume na obližnji put izletjela vučica. Dobro sam nanišanio, opalio iz karabina kalibra 243 „vinčester“, ruka nije zadrhtala, tako da je hitac bio precizan – opisuje Andrić svoj prvi trofej vuka.

Na uspjehu su mu čestitale kolege iz grupe, a razumljivo odstrijeljeni vuk je izazvao i radoznalost mještana. Već narednog dana „gorski car“ je prodefilovao centralnom saobraćajnicom u Osmacima, dok su znatiželjni mještani srećnog lovca i njegov trofej darivali raznim poklonima poput suvog mesa i slatkiša.

– Bio je to nesvakidašnji praznik u našem mjestu – dodaje Andrić, koji je i predsjednik lovačke sekcije u Osmacima koja broji oko 70 članova.

Do sada, navodi, nije imao prilike da u prirodi vidi vuka, a kamoli da puca na ovog predatora. Ovim ulovom praktično, kako kaže, ostvario mu se lovački san.

– Svakom lovcu je želja da ima trofej vuka, jer to predstavlja vrhunac lovačke karijere – ushićeno priča Brane koji potiče iz čuvene lovačke porodice Andrić sa Rakinog Brda koje pripada ovoj maloj pograničnoj opštini na sjeveroistoku Republike Srpske.

Prema riječima predsjednika LU „Srndać“ Dragiše Bojkovića na ovom području gravitiraju dva, tri vuka, koji pričinjavaju veliku štetu ne samo stoci u ovdašnjim domaćinstvima, nego i kad je u pitanju plemenita divljač u lovištu. On kaže da su vukovi na ovom terenu naročito prisutni u posljednje dvije godine.

– Nikada u lovnoj osnovi nismo imali evidentiranog vuka, niti su bili toliko prisutni u našem lovištu. Pojave se samo u prolazu, dva puta godišnje, gdje ostave tragove svog krvavog pira – kazuje Bojković, objašnjavajući da vukovi, u potrazi za hranom, prate divljač, najčešće na mjestima gdje se ona prihranjuje.

Bojković naglašava da će u narednom periodu više pažnje biti posvećeno praćenju brojnog stanja vukova, ali i šakala na ovom području, kako bi njihova prisutnost u lovištu bila svedena na optimalni broj, vodeći pri tome računa da ne dođe do ugrožavanja, odnosno istrebljenja ove vrste predatora.

Drugi vuk za godinu dana

Prije godinu dana, takođe na početku lovne sezone na srneću divljač, na području opštine Osmaci odstrijeljen je vuk nakon više od tri decenije. Tada je srećni lovac bio Ljubo Katanović, koji je vuka odstrijelio na lokalitetu Drvenački lug, nedaleko od sela Zelina.

Sezona lova na srneću divljač

U LU „Srndać“ u toku je sezona lova na srneću divljač. Tradicionalno, posljednjih godina, lovci iz Osmaka na svečan način otvaraju sezonu na, kako ovdje kažu, najljepšu vrstu divljači. Ove godine, međutim, zbog virusa korona, lov je prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

– Naše lovište, koje se prostire na oko 7.300 hektara lovne površine, bogato je srnećom divljači, tako da je planiran odstrel 18 srndaća – kaže predsjednik LU „Srndać“ Dragiša Bojković.

Tekst za lovačke novine napisao Mi­šo La­za­re­vić