BiH i Srbija potpisale sporazume o izgradnji zajedničkog GP Bratunac i održavanju mostova, briga o zvorničkom starom mostu još uvijek nedefinisana

0
BiH i Srbija potpisale sporazume o izgradnji zajedničkog GP Bratunac i održavanju mostova, zvornički stari most održavat će Vlada Srbije

– Potpisivanje ovih sporazuma je veoma važan trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Naime, most Bratoljub je završen još 2017. godine, ali se čekalo do decembra 2019. kako bi se usaglasili politički stavovi triju naroda i prevazišle nesposobnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda da u Vijeću ministara osiguraju dodatna sredstva za izgradnju GP Bratunac u iznosu 3,5 miliona KM, što je novi saziv VM uradio već na svojoj prvoj sjednici. Izgradnja novog graničnog prijelaza Bratunac, koji spada u GP prve kategorije, sigurno će rasteretiti granične prijelaze Zvornik i Raču, ali i dodatno povezati dvije zemlje. Ovaj zajednički prijelaz uveliko će ubrzati promet robe i putnika, na zadovoljstvo svih nas – rekao je ministar Mitrović.

Potpisivanjem sporazuma o održavanju mostova definirano je da BiH održava pet mostova, i to tri na Savi i dva na Uvcu, dok Srbija održava njih šest na Drini. Novac za održavanje mostova je osiguran budžetom Vijeća ministara BiH za narednu godinu, a riječ je o 850.000 KM, odnosno za narednih pet godina Bosna i Hercegovina će izdvojiti 4,5 miliona KM.

– Sve veći broj zajedničkih projekata je dobra vijest za građane Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i za cijeli region, jer su infrastruktura i povezivanje uvjet bržeg razvoja. Novi most preko Drine između Ljubovije i Bratunca značit će i građanima i privredi i zato je važno da zajednički granični prijelaz što prije bude u funkciji. Također, sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo sa održavanjem i drugih međudržavnih mostova, za šta je Srbija već namijenila 15 miliona eura u naredne tri godine. Važno je da se kao region povezujemo kako autocestama tako i željeznicom, jer će to značiti brži razvoj, nove investicije i bolji život građana. Gradnjom autoceste Beograd-Sarajevo, Srbija i Bosna i Hercegovina su krenule tim putem i vjerujem da će rezultat tog povezivanja biti bolja budućnost za sve ljude koji žive na ovim prostorima, bez obzira kom narodu pripadaju – rekla je ministrica Mihajlović.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Mitrović i ministrica Mihajlović zajedno su obišli gradilište, saopćilo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ranije je najavljeno od gradskih vlasti u Zvorniku da je pokrenut proces kako bi granični prelaz između Zvornika i Malog Zvornika bio integrisan, te da je proces pokrenut prema višim instancama. Rezultat inicijative znat će se u narednom periodu, kada se rekonstrukcija mosta u potpunosti završi.