Višemilionski iznos isplaćen zbog napada pasa na području Loznice u 2019.godini

0
Višemilionski iznosi isplaćeni zbog napada pasa na području Loznice
FOTO: Ilustracija

Kako se precizira, sa licima kojima su štetu naneli psi nepoznatog vlasnika zaključena su ukupno 302 poravnanja, od toga za ujede 232, a prosečan iznos po poravnanju bio je 41.646 dinara, dok je za štetu na imovini zaključeno 70 poravnanja, 28 više nego pretprošle godine.

Pravobranilaštvo ističe da se zaključivanjem vansudskih poravnanja postižu značajne uštede jer se na taj način izbegavaju troškovi parničnog postupka koji su u 2019. prosečno iznosili oko 53.000 dinara po jednom predmetu. Prosečan iznos isplaćen na ime nematerijalne štete u vansudskom poravnanju (41.646) niži je od prosečno dosuđene naknade u sudskom postupku koji je u prethodnom periodu bio 52 hiljade dinara. Poravnanja su zaključivana na osnovu odluke Komisije za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu štete koju je obrazovalo Gradsko veće.

Prošle godine je na području celog Mačvanskog okruga bilo 847 ujeda pasa ili mačaka, a od toga 320 u Loznici, prosečno 26 mesečno, podaci su Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Šapcu. Prema rečima dr Nebojše Sofranića iz ove ustanove, do 14. septembra ove godine u okrugu je bilo 485 ujeda, na teritoriji Loznice 189, a u više od 90 odsto slučajeva to su učinili psi.