Raj za ljubimce: Hotel za pse od sada i u Bijeljini

“Kupi psa jer to je jedini način da za novac dobiješ ljubav”, kaže jedna izreka. Za one koji imaju kućne ljubimce, vrijeme odlaska na odmor može zadati prave glavobolje, jer kome ostaviti psa na čuvanje na nekoliko dana…Ako sebi želite omogućiti miran poslovni put, godišnji odmor ili vam nešto iskrsne, a odvojenost od vaših dragih kućnih ljubimaca učiniti sebi i njima lakšim, hotel za pse bi bio idealno rješenje. Odnedavno ovakvo mjesto postoji i u Bijeljini.

Bijeljina već hvata korak sa savremenim trendovima, pa u tom smislu ne zaostaje ni kada je u pitanju briga o kućnim ljubimci ma. Uz već postojeći ranč sa brojnim životinjama, i pansionom za pse koji nisu kućni, Nikola Tanasić kaže da je na ideju otvaranja hotela za kućne pse malih rasa došao upravo zato što su mnogi njegovi sugrađani imali problem kome povjeriti na čuvanje ljubimca, kada su na odmoru ili imaju poslovne obaveze.

“Imamo kapacitet za 10 pasa, cijena po psu, po jednom danu iznosi 20 maraka, u šta je uračunata hrana, a pas ima svu brigu, od šetnje, do boravka u `hotelu`. U suštini on ovdje u pansionu samo prespava, svo ostalo vrijeme boravi napolju sa ostalim životinjama i sa nama u društvu u dvorištu”, objašnjava Nikola.

U atmosferi uz već postojeći ranč sa konjima, raznim vrstama ptica i brojnim drugim životinjama, među kojima ima i egzotičnih, druženju sa njima i prirodnom okruženju, psu je vrlo lako da se uklopi u novo okruženje. Dežurni veterinar je takođe na raspolaganju.

“Danas skoro svaka kuća ima psa. Korona jeste uticala i na nas, ali interesantnata ima. Kada je vrijeme godišnjih odmora, naši ljudi uglavnom ostavljaju ljubimce, ali tu su i gastarbajteri koji dovode pse sa sobom kada dođu, a onda idu put obaveza, pa nama prepuste brigu o svojim četvoronošcima”, kaže Tanasić.

“Pas ima sve odlike čovjeka, a nijednu njegovu manu”, glasi čuveni citat kojim se i Nikola vodi. Ljubav prema životinjama i u ovom slučaju je preovladala jer je, provodeći na ranču dosta vremena, u potpunosti upoznao i njihovu prirodu i zna šta tačno po karakteru kojem ljubimcu treba.

“Uglavnom su to psi sa nekim posebnim potrebama, u smislu da žive u kući i navikli su na komfor. Vlasnici danas zahtijevaju i uslove i pažnju za svoje ljubimce, možda čak više nego roditelji, tako da se i ja sa zadovoljstvom posvećujem svakom psu pojedinačno. Ljubav je tu presudna, ništa od ovoga ne bi bilo da nje nema”, zaključuje vlasnik “hotela za pse”.

Mi dajemo psima naše slobodno vrijeme, raspoloživo mjesto i višak ljubavi. Zauzvrat, psi nam daju sebe cijele – to je, kažu najbolja pogodba koju je čovjek ikada sklopio. Isto važi, kaže Nikola, i za hobi za koji se on opredijelio. I sam je vlasnik, između ostalog, nekoliko konja i 5 pasa.