Ministru Cikotiću se prilikom posjete Zvorniku pridružio i direktor Granične policije BiH Zoran Galić

0
VAŽAN SASTANAK U ZVORNIKU; CIKOTIĆ, GALIĆ I TRISCHAK SAGLASNI:

Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović, komandant Jedinice Granične policije Zvornik Muamer Fazlagić i načelnik Terenskog ureda Istok Senad Lizde.

Na sastanku su razgovarali o migrantskoj krizi i mjerama koje poduzima Granična policija BiH kako bi se spriječili nezakoniti prelasci državne granice.

Od samog početka migrantske krize, Zvornik je najizloženiji pritisku migranata, koji svakodnevno pokušavaju iz smjera Srbije nezakonito prijeći državnu granicu. Galić je rekao da Granična policija BiH iscrpljuje postojeće materijalno-tehničke i kadrovske kapacitete te da je nužna saradnja svih nivoa vlasti kako bi se učinkovitije kontrolirala državna granica.

„S obzirom na nedostatak kapaciteta, Granična policija preraspoređuje postojeće kapacitete na dijelove državne granice gdje je najveći migracijski pritisak. Nama je potrebna saradnja svih razina vlasti, kao i međunarodnih organizacija i, ako već država ne može osigurati određena sredstva, bilo bi dobro da se ide preko Frontexa, koji nudi razne mogućnosti i obuku za naše policijske službenike, tako bismo zasigurno bili funkcionalniji i spremniji odgovoriti na migracijsko pitanje“, rekao je Galić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić iskazao je podršku Graničnoj policiji te važnost unapređenja saradnje kako bi se, prije svega kadrovski, ojačala Granična policija BiH, na kojoj je najveći teret migrantske krize, saopšteno je danas iz Granične policije BiH.