Zbog smrti pilota u avionskoj nesreći, sutra dan žalosti u opštini Mali Zvornik

0
Zbog smrti pilota u avionskoj nesreći, sutra dan žalosti u opštini Mali Zvornik

Odlukom predsjednika opštine Mali Zvornik, utorak 29.9.2020. godine, je proglašen Danom žalosti za područje opštine Mali Zvornik.

Dan žalosti se proglašava zbog tragične smrti pilota majora Dejana Кrsnika i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO Vojske Srbije.

Odluka o proglašenju dana žalosti se donosi na osnovu člana 16. Zakona o obilježavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije (“Službeni glasnik RS” broj 101/2005 i 30/2010 ) i člana 65.stav 1.tačk 19. Statuta opštine Mali Zvornik ( “Službenom listu opštine Mali Zvornik”, br. 21/18 ).

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vrijeme dana žalosti zastavu Republike Srbije, odnosno zastavu opštine Mali Zvornik spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja.

U obrazovnim ustanovama dan žalosti obilježava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obilježava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije, odnosno zastavu opštine Mali zvornik i zastava sportskih klubova. Prije početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završen tako davanja poštom i minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti. Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obilježe odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Za vrijeme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mjestima.