Poznata kolumnistica Milkica Milojević pisala o zločinima nad ženama, Zvornik početna tema

0
Raspisan konkurs za zbirku kratkih priča “Trium reginarum“
FOTO: Ilustracija

Kad mu je njegova draga nagovijestila da će ga ostaviti, jer više neće da trpi njegove nasilničke ispade, muškarac u zrelim pedesetim riješio je situaciju – metkom u čelo! Čisto simbolike radi, nevjernicu je ovjerio još jednim metkom – u srce.

Dogodilo se to u gradu Zvorniku.

Koji dan ranije u gradu Banjaluci, ispred najveće osnovne škole u RS-u, desetogodišnje djevojčice vrebao je pedofil, koji već mjesecima, istim zločinačkim poslom, krstari društvenim mrežama.

A pedesetak kilometara dalje, u gradu Prijedoru, predator je mamio curice iz trećeg osnovne, nagovarajući ih da uđu u njegova kola, da im „nešto pokaže“ i poveze ih kući. Srećom, odrasli su to na vrijeme primjetili, pa nijedno dete nije kročilo u automobil prijedorskog pedofila.

Dok se sve to dešava, ponosnim gradovima Republike Srpske tutnji predizborna kampanja, puna prostakluka i osionosti, o trošku naroda. Akademska zajednica se zavukla u mišju rupu i „mudro“ čeka da sve to prođe, a mediji, čast izuzecima, napucavaju tiraž i klikove „šokantnim“, „skadaloznim“ i tako dalje naslovima.

Iz godine u godinu raste broj zlostavljanih i ubijenih žena, ali i broj djevojčica, čije je djetinjstvo unakaženo seksualnim nasiljem. Tonemo, dakle, u ponor najgrđeg nasilja.

Jesmo li uopšte svjesni da se radi o ozbiljnom, preozbiljnom društvenom problemu, koji ima duboke korijene?

Da nije u pitanju „tamo neka ljubomorna budala“, niti „bolesnik koji ganja djecu“, nego obrazac ponašanja u kojem vlada zakon jačeg – izvitopereni patrijarhalni obrazac, po kojem je, valjda još od rođenja, žensko seksualni objekat i plijen, na koji „muškarac lovac“ ima pravo. Pravo da uzme i pravo da ubije! Kada će nam neko objasniti da na sve to itekako utiče nakaradni sistem vrijednosti u kojem se puk divi „sposobnima“, koji otimaju tuđe, ne fermaju zakone i slabije od sebe gaze kao mrave?

Za početak, valja stvari i ljude nazvati pravim imenom. Oni koji kradu, otimaju i varaju su kriminalci. Oni koji ubijaju žene i siluju decu, jer svaki seksualni čin prema djetetu jeste silovanje, e oni su – zločinci. Tačka.