Masovna prijava Zvorničana da glasaju iz Srbije, objavljen spisak, rok za žalbu do 3.oktobra 23:59

Afera fiktivne prijave glasanja putem pošte drma javnost u BiH, a iz CIK-a javnost obajveštavaju da su sve materijale prosljedili Tužilaštvu BIH koje se ne oglašava. Svi koji su prijavljeni na da glasaju u drugoj državi bez svog znanja mogu podnijeti žalbu CIK-u kako bi spriječili kriminalne radnje i zloupotrebu svog identiteta. Rok je otvoren još sutra do 3.oktobra i 23 časa i 59 minuta, poslije toga nemate pravo žalbe. U nastavku pročitajte saopštenje iz CIK-a pogledajte spisak glasača registrovanih iz inostranstva, Zvornik je od 1107 strane dokumenta pa do 1137.strane. Možda ste baš i vi među registrovanim.

0
CUJ BiH: Uskraćeno pravo kandidovanja na narednim izborima za 15 stranaka, zabrana i za Savez komunista Jugoslavije
FOTO: Ilustracija
Centralna izborna komisija BiH je na 59. (hitnoj) sjednici održanoj 01.10.2020. godine donijela Odluku  o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine. Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač. Centralna izborna komisija BiH je ovaj izvod javno objavila na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka. Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH objavljuje kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.
Preuzmite
Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača. Odluka je objavljena na web stranici, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Centralne izborne komisije BiH o odbijenim prijavama kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju “Provjerite status vaše prijave”.
Žalbe na navedenu odluku, koja je objavljena 01.10.2020. na web stranici Centralne izborne komisije BiH, mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH do subote, 03.10.2020. godine do 24:00 sati. Izuzetno, dokazi (izjave ovjerene kod nadležnog organa, akti nadležnih organa o adresi boravišta izvan BiH  i dr.) kojim se osporava Odluka Centralne izborne komisije BiH mogu se dostaviti najkasnije do ponedjeljka,05.10.2020. godine do 16:00 sati, pod uslovom da je žalba dostavljena u roku.  Žalbe se dostavljaju putem faks aparata na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese [email protected] ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo. U subota, 03.10.2020. godine u terminu od 08 do 16 sati u sjedištu Centralne izborne komisije BiH će raditi služba (pisarnica) za prijem eventualnih žalbi.
Centralna izborna komisija BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju  izvan BiH, da posjete web stranicu Centralne izborne komisije BiH i provjere da li je njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.
Sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti Tužilaštvu BiH.
Centralna izborna komisija BiH donijela je Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine prema kojoj će biračka mjesta za Lokalne izbore 2020. godine biti otvorena u Ambasadi BiH u Beču, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.
Registrovani glasači iz Zvornika za inostranstvo nalaze se od 1107 do 1137 stranice dokumenta kojeg možete preuzeti klikom na link u nastavku teksta https://www.izbori.ba/Documents/Lokalni_izbori_2020/Izvod_CBS_2020.pdf 
Ukoliko je neko zloupotrijebio vaš identitet kako bi ostvario ličnu korist, možete se žaliti Centralnoj izbornoj komisiji koja sve materijale koji su sumnjivi prosljeđuje Tužilaštvu. Za one koji su oštećeni poruka:
ROK ZA ŽALBU: SUBOTA 03.10. 2020. u 24:00h.
Ukoliko ste na ovom spisku
ŠTO PRIJE I ŠTO HITNIJE
uložite žalbu CIK-u
putem fax-a 033 251 329,
putem mail-a [email protected]
ili lično u sjedište CIK-a