Od 19. oktobra vozači iz Srbije u BiH bez zelenog kartona

0
Graničari uhapsili dvojicu prevaranata iz Srbije za kojima je potjernicu raspisao Interpol
FOTO: Arhiv

Za vozače iz Srbije od ponedjeljka 19. oktobra prestaje da važi obaveza posjedovanja zelenog kartona prilikom ulaska motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu, saopštilo je danas Udruženje osiguravača Srbije, piše politika.rs.

Isti princip, navodi Udruženje, važiće i za vozila sa tablicama Bosne i Hercegovine koja ulaze u Srbiju, prenosi Tanjug.

Za prelazak granice, u oba smjera, biće dovoljna tablica s registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan, napominje Udruženje.

U Udruženju objašnjavaju da to znači da je BiH primljena u Multilateralni sporazum, a da je objavom u Službenom glasniku Evropske unije, Savjet Evrope definisao 19. oktobar kao datum početka primjene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posjedovanja zelenog kartona, jer je registarska oznaka dovoljan dokaz da vozilo posjeduje osiguravajuće pokriće.

Ističu da je radom tog Udruženja, Srbija postala član Multilateralnog sporazuma od 2012. godine.

Time je, navode, vlasnicima ili korisnicima motornih vozila srpskih registracionih oznaka omogućeno da bez ikakve dodatne dokumentacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći dio Sistema zelene karte, koji sada broji tridest četiri zemlje.