Bračnom paru iz Tuzle ukupno 20 godina zatvora jer su djecu uz prijetnje tjerali na prosjačenje

0

Bračni par iz Tuzle, 34-godišnji Almir i 37-godišnja Šeherzada Ahmetović, nepravosnažno su osuđeni na po 10 godina zatvora zbog krivičnog djela trgovina ljudima. Presuda je donesena u Kantonalnom sudu u Tuzli, a na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona.
Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli su naveli da je ovaj bračni par optužen da su u periodu od januara 2017. do marta 2018. godine četvero djece, u životnoj dobi od 7 do 11 godina, koji su s njima živjeli u porodičnoj zajednici u mjestu Mihatovići pored Tuzle, prisiljavali na prosjačenje kako bi sebi pribavili korist.

“Korist su pribavili tako što su im djeca predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno. Pri tome su koristili njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost i bespomoćan položaj u kojem su se nalazili”, naveli su iz Tužilaštva TK.

U optužnici je navedeno da su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike, vanjsku temperaturu i godišnje doba ih prevozili automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku i Orašju.

“Tu su ih stalno nadzirali, tjerali da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati, prijetili im da će ih tući ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca. Zabranjivali su im da troše novac na hranu i za svoje potrebe, te su djeca, nerijetko, na niskim temperaturama na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morali vraćati da bi im predali novac” istaknuto je u optužnici.

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude Tužilaštvo TK će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.