Zvorničani prevarili banku za pola miliona maraka, krivična prijava za dvije osobe

“Bobar banka”: Ogromni krediti bez pokrića i mimo logike poslovanja
FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik, podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica inicijala P.S. i D.M. oba iz Zvornika, zbog postojanja osnova sumnje da je P.S. počinio krivično djelo „Oštećenje povjerilaca“, dok se D.M. sumnjiči da je počinio krivično djelo „Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti“.

Naime, lice P.S. se sumnjiči da je u svojstvu odgovornog lica jednog preduzeća iz Zvornika, u martu 2018. godine, znajući da je to preduzeće postalo nesposobno za plaćanje, u namjeri da izigra i ošteti povjerioca-banku, zaključilo ugovor o poklonu sa drugim licem. Tim ugovorom je svu svoju nepokretnu imovinu prenio u vlasništvo tog lica, iako je prethodno kao odgovorno lice preduzeća, potpisao ugovor o kreditiranju i poslovnoj saradnji sa bankom.

Ovom prilikom je kao instrumente obezbjeđenja priložio više bjanko potpisanih i ovjerenih mjenica preduzeća, te potpisao ugovor o jemstvu kao fizičko lice, po kome se on kao jemac obavezao da će u slučaju da glavni dužnik-preduzeće, prestane vraćati kredit, preuzeti obavezu da povjeriocu izmiri novčano potraživanje po kreditu.

Lice D.M. se sumnjiči da se ugovorom o jemstvu obavezao da će u slučaju da glavni dužnik ne bude plaćao obaveze po ugovoru o kreditu, preuzeti obaveze da izmiri novčana potraživanja povjeriocu, te da cjelokupnom svojom imovinom jamči za obaveze glavnog dužnika, prilikom čega je u maju 2017. godine potpisao i priložio banci izjavu o imovini u kojoj je naveo lažne podatke, za koju je banka, u postupku naplate potraživanja utvrdila da lice ne posjeduje.

Dakle, navedena lica se sumnjiče da su na ovaj način oštetila banku za ukupan iznos od 503.817,57 КM, koliko je ostalo nevraćeno kredita.