Predate žalbe Bratunčana, кoji su bez znanja i saglasnosti prijavljeni za glasanje putem pošte

0
Primitivizam u Skupštini opštine Bratunca, vrijeđenje odbornika na vjerskoj i nacionalnoj osnovi od savjetnika načelnika Rankića

Nakon objavljivanja odluke o izvodu iz Centralnog biračkog spiska za građane koji su registrovani za glasanje putem pošte, Opštinskoj izbornoj komisiji u Bratuncu obratio se veliki broj građana, koji su tražili da im se omogući da glasaju na redovnim biračkim mjestima. Prošle subote stvorile su se velike gužve ispred opštinske šalter sale gdje su građani, koji su bez znanja i saglasnosti odjavljeni sa redovnih glasačkih mjesta, predali žalbe, izjave i potvrde o mjestu prebivališta u Bratuncu.

Predsjednica OIК Ivana Milanović izjavila je na vanrednoj konferenciji za novinare da su svi zahtjevi građana koji su se žalili proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

– Opštinskoj izbornoj komisiji obratio se veliki broj građana sa zahtjevom za podnošenje žalbi zbog toga što im je neko zloupotrijebio lični dokument, odnosno odjavio ih i registrovao za glasanje putem pošte – potvrdila je Milanovićeva.

Ona je navela podatak da je na posljednjim izborima 2018. godine u Bratuncu bilo registrovano oko 18.000 glasača, od kojih oko 1.800 za glasanje putem pošte dok je za predstojeće lokalne izbore u novembru za glasanje putem pošte registrovano 3.385 građana.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović smatra da ovi podaci ukazuju da se priprema izborna krađa.

– Ovdje je vidljivo da je riječ o zloupotrijebi i manipulaciji. Danas radi šalter sala, kako bi svi građani koji su bez znanja odjavljeni, mogli da podnesu zahtjev za vraćanje na redovni birački spisak – rekao je Mlađenović.

On je najavio da će opština nakon prijema žalbi, u ime prevarenih građana, podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca.

– Podnijećemo krivične prijave nadležnim organima koji će sprovesti istragu, jer je ovim pogođeno oko 2.500 građana. Prema svakom pojedincu počinjena su tri krivična djela i to krađa identiteta, falsifikovanje potpisa i oduzimanje biračkog prava – precizirao je Mlađenović i dodao da je neshvatljivo da opština Bratunac ima više birača putem pošte, nego Banjaluka, Doboj ili Zvornik.

Među prevarenim bratunačkim biračima našao se Zoran Blagojević iz Кrasanpolja. Zoran je izjavio novinarima da su on i njegov sin Aleksandar bez njihovog znanja i saglasnosti odjavljeni i obaviješteni da treba da glasaju putem pošte iz Srbije, ali da nije poznato iz kog mjesta i gdje im je nova adresa. On je najavio da će tražiti odgovornost za lica, koja su izvršila krađu njegovog identiteta i promjenu biračke opcije.

Ohran Musić i Velija Malagić iz Glogove tvrde da su, takođe oštećeni jer se ne nalaze na redovnom biračkom spisku. Oni su izjavili im nije poznato ko ih je prijavio da glasaju putem pošte iz Srbije, te da očekuju da budu vraćeni na redovni birački spisak, nakon žalbi koje su podnijeli.