Kostine zvrke radost za djecu, razonoda za turiste i odrasle

0
Kostine zvrke radost za djecu, razonoda za turiste i odrasle

Za Kostu Đokića i njegove “zvrke” zna cijeli Zvornik i okolina. Na motoru ukrašenim malim okretaljkama, vjetrenjačama ili, kako ih on zove “zvrkama” skoro svakodnevno se može vidjeti na ulicama našeg grada, uvijek dobro raspoložen mada mu život nije uvijek bio veseo.

Ovih dana snimili smo ga na izlazu iz grada kako čeka da neko naiđe i privučen razigranom igrom njegovih zvrka neku i pazari. S obzirom da je ratni vojni invalid zdravlje i nije baš najbolje, a i njegov vjerni “drug” motor kojim je prevalio mnoge kilometre, takođe je znao i za bolje dane, ali ne odustaju.

U Zvornik je kako kaže izbjegao iz Sarajeva gdje je, kao vozač radio u preduzeću “Centrotrans”. Da bi malo popravio kućni budžet od plastičnih flaša unazad dvadesetak godina, počeo je praviti ovu zabavu za djecu,ali njegova okretaljke, različitih boja i veličina, imaju i druge namjene.

Kostine zvrke radost za djecu, razonoda za turiste i odrasle

Neki ih drže na terasama da odbijaju golubove, drugi koriste kao igračku, a pojedini za slikanje i suvenir poput pojedinih polaznika koji, priča Kosta, često znaju zaustaviti automobil ili autobus da bi se sa njim fotografisali.