NAUČNICI OBJAVILI PODATAK ZBOG KOJEG SE TREBAMO ZABRINUTI: Čak 91 posto oporavljenih od Covida-19 ima jedan dugotrajni simptom…

0

Saznanja naučnika govore o tome da se kod pojedinih Covid-19 pacijenata značajno može oštetiti rad bubrega, jetre, srca i mozga. I to na duže staze.

Nedavno istraživanje pokazalo je da čak 91 posto pacijenata koji su se “oporavili”, ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju ove bolesti, piše “Best Life”.

Nova otkrića rezultat su istraživanja provedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od korone u Južnoj Koreji. Naučnici su saopćili da je 879 ispitanika, odnosno njih 91 posto, reklo da ima jedan dugotrajni simptom, prenose “Nezavisne novine”.

Umor je bio najčešći simptom (zabilježen je kod 26 posto pacijenata), a poteškoće s koncentracijom, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), zabilježene su među 25 procenata pacijenata.

Brojni pacijenti rekli su da imaju i psihološke probleme i dugotrajni gubitak čula okusa i mirisa, kod pojedinih je ova posljedica bila prisutna i nekoliko mjeseci nakon završetka bolničkog liječenja. Rezultati istraživanja su još jedan dokaz da se nemali broj osoba koje su preležale koronu, bori s dugotrajnim posljedicama ovog oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da su dugotrajni simptomi poput umora, kašlja, glavobolje i gubitka čula okusa i mirisa, i dalje česti među populacijom od 18 do 34 godine, i to dvije do tri sedmice nakon što su dobili pozitivne rezultate testiranja.