Zabrinuti da bi Stevandić ojačao na izborima: Novi detalji odluke CIK-a…

0
Zabrinuti da bi Stevandić ojačao na izborima: Novi detalji odluke CIK-a...

Ujedinjena Srpska (US) će sutra Apelacionom odjeljenju Suda BiH poslati žalbu na odluku CIK BiH kojom je toj političkoj partiji zabranjeno da učestvuje na lokalnim izborima.

Sud potom ima rok od tri dana da se izjasni. Kako saznajemo, ne zna se koje sudije će odlučiti u ovom slučaju koji je podigao prašinu u BiH, jer se ovakvi predmeti sudijama dodjeljuju slučajnim izborom, putem automatizovanog sistema.

Pravni stručnjaci US, kako saznaje Srpskainfo, imaju pune ruke posla, jer se u odluci CIK i u njenom obrazloženju na sedam strana nalaze mnogi navodi koji nemaju direktne veze sa spornim video-spotom zbog koga je partiji izrečena pomenuta kazna.

Naročito im je zanimljiv dio u kome CIK kaže da bi samo novčana kazna prema US značila da bi ona na izborima “zapravo ojačala svoje izborne rezultate”.

– Zahvaljujući takvoj kazni, te negativnom publicitetu, izazvanoj mržnji, netrpeljivosti, te ponižavajućem tretmanu pripadnika albanskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda u predmetnom sadržaju, ova politička stranka bi zapravo ojačala svoje izborne rezultate, u kojem smislu bi se novčana kazna pretvorila u nagradu za govor mržnje i postupanje protivno Opštem okvirnom sporazumu za mir – piše u obrazloženju odluke CIK BiH.

Takođe, CIK je u obrazloženju navela i događaj koji se ne pojavljuje u spornom video-spotu, a to je snimak na kome lider US na gondoli u Veneciji pjeva pjesmu “Morem plovi jedna mala barka”, povodom, kako je napisao, godišnjice spasavanja američkih pilota u Drugom svjetskom ratu.

– Navedeno potvrđuje kontinuitet provokacija i uznemirenja javnosti pjevanjem pjesme “Morem plovi jedna mala barka” u kojoj se veliča četnički vojvoda Dražo. M. (video zapis od 4.10.2020. godine) koji je predsjednik Ujedinjene Srpske zadržao uprkos saznanju da je protiv US pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti – piše CIK.

Utvrđujući težinu govora mržnje u stranačkom spotu US, CIK piše da je koristila tzv. “šestorazinski test” odnosno test sa šest nivoa. U prvom slučaju gleda se kontekst, a prema CIK, u ovom slučaju on je istorijski.

– Cijeneći istorijski kontekst u BiH, u kome su učestvovala lica albanske, hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti, BiH predstavlja pogodno tlo za izazivanje i širenje mržnje između tih naroda, čega je US morala da bude svjesna – piše u obrazloženju.

Drugi kontekst su govornici u spotu, među kojima su lider stranke Nenad Stevandić i Dušan Marković, kandidat stranke na idućim izborima u Tesliću “što daje dodatnu težinu kršenju zakona”.

Posebno je zanimljivo objašnjenje namjere spota US.

– US je pažljivo vodila računa o svakom detalju. Navedeno potvrđuje činjenica da je svjesno i kod prikazivanja pripadnika srpskog naroda, izabrala korpulentnu i krupnu figuru koja bi samom svojom pojavom trebala djelovati zastrašujuće na osobe koja stereotipno predstavljaju pripadnike hrvatskog, bošnjačkog i albanskog naroda – smatraju stručnjaci u CIK.

Četvrti nivo je sadržaj i forma, a tu CIK smatra da je u pitanju “visok nivo provokativnosti”.

U slučaju opsega govora, brine ih što je sporni vodeo spot postao dostupan neograničenoj javnosti.

Šesti kriterijum je vjerovatnost pojave nasilja ili mržnje. CIK smatra da se poruka o potrebnom ujedinjenju srpskog naroda u BiH mogla poslati na druge načine, te ostala pri stavu da je spot problematičan.

(Izvor: srpskainfo.com)