FG „Birač“ dobila spor protiv “Energolinije” vrijedan 15 miliona maraka

– Fabrika glinice (FG) „Birač“ u stečaju dobila je spor „težak“ 15,3 miliona KM protiv „Energolinije“, saznaje portal CAPITAL. Stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković obavezan je da „Birču“ prizna potraživanja i svrsta ih u opšti isplatni red.

0
FG „Birač“ dobila spor protiv

Spor između FG „Birač“ i „Energolinije“ počeo je prije više od godinu dana u bijeljinskom Okružnom privrednom sudu, a razlog je bilo potraživanje FG „Birač“ koje je osporeno u stečaju „Energolinije“.

Stečajni upravnik FG “Birač“ Lazo Đurđević izvjestio je Odbor povjerilaca te fabrike da je na drugostepenom sudu donesena presuda i da su dobili spor po tužbi protiv „Energolinije“.

„Naša žalba je uvažena, a žalba „Energolinije“ odbijena. Po njoj nam je dosuđen iznos od 15,38 miliona KM, kao i troškovi koji su veći i iznose 68.187 KM“, naveo je Đurđević.

Portal CAPITAL objavio je lani detalje tužbe FG „Birač“ koja se zasnivala na ugovoru o preuzimanju milionskog duga koji je „Energolinija“ imala prema „Mehanici“, kćerki firmi FG „Birač“.

„’FG Birač’ je kao preuzimalac duga sa „Energolinijom“ kao dužnikom i „Mehanikom“ kao povjeriocem zaključila 10. januara 2013. godine ugovor o preuzimanju duga. Ugovorom je precizirano da Fabrika glinice preuzima dug „Energolinije“ u iznosu od 5,09 miliona KM. FG je taj dug platila, ali „Energolinija“ nije, u skladu sa ugovorom, platila fabrici preuzeti dug“, navedeno je u tužbi.

Dodaje se da je „Energolinija“ prema FG imala i 4,18 miliona KM duga za isporučenu robu i izvršene usluge, te da je ukupno dužna 9,2 miliona KM.

„S obzirom na to da je u Fabrici glinice „Birač“ u aprilu 2013. otvoren stečaj, te da su sva potraživanja dospjela danom otvaranja stečaja, tužilac potražuje i zakonske zatezne kamate od 6,6 miliona KM, odnosno ukupna obaveza tužene iznosi 15,9 miliona KM“, bilo je navedeno u tužbi.

„Energolinija“ je privatna firma u vlasništvu Litvanaca koji su bili i vlasnici FG „Birač“ i njenih kćerki firmi.

Zvornička "Alumina" organizovano dočekala izazove korona virusa
FOTO: Mišo Lazarević

“Energolinija” je ranije bila u fokusu javnosti jer joj je Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske odobrila kredit od 19,4 miliona KM, bez finansijskog posrednika, zbog a što je pod istragom tužilaštva.

(Capital)