“PAMETNIJI VIRUS NISAM VIDJELA”: Naučnica Isidora Stanković iz Njujorka objavila NOVA OTKRIĆA o koroni

0
Danas 13 novozaraženih korona virusom u Zvorniku, COVID odjeljenje liječi 43 pacijenta sa upalom pluća
FOTO: Ilustracija
Kako je navela riječ je o, prema njenom mišljenju, “najznačajnijem radu koji objašnjava kako Covid 19 efektivno inficira čovjeka”. Rezultati su nevjerovatni, naglasila je. Rad u izvornom obliku možete pročitati u magazinu Cell.
rbijanska naučnica Isidora Stanković, doktorant biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD, objavila je nalaze važnog naučnog rada koji praktično pokazuje na koji način virus Covid -19 napada naš organizam.

Iz tih nalaza, kako Stanković navodi, proizilazi nekoliko važnih zaključaka,ali dva su prelomna biće izuzetno teško napraviti antiviralne lijekove za ovaj virus, a i sam virus nije mogao biti napravljen u laboratoriji.

– Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… Nisam skoro vidjela pametniji virus – navela je na svom Facebook profilu Isidora Stanković, doktorantkinje biomedicinskih nauka “Weill Cornell Medicine” u Njujorku. Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog reada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu, prenosi Blic.

Kako je navela riječ je o, prema njenom mišljenju, “najznačajnijem radu koji objašnjava kako Covid 19 efektivno inficira čovjeka”. Rezultati su nevjerovatni, naglasila je. Rad u izvornom obliku možete pročitati u magazinu Cell.

Ivana je, inače, porijeklom iz Niša, a živi i radi u Njujorku, u “Weill Cornell Medicine”, visokoj školi medicinskih nauka u ovom gradu. Kako je navela i u objavi koju ispod možete pročitati u cjelosti, bavi se izučavanjem RNK.

– Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da Covid 19 nije “neprijatelj” koji koristi jednostavnu strategiju. Dok ostali virusi imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina, Covid 19 ima tri načina da istovremeno uništi naše proteine. Prognoze za pravljenje lijekova, upravo iz tog razloga, nisu nimalo optimistične. Primarni način kako naš imuni sistem detektuje strano tijelo su proteini interferoni. Oni, poput policajaca, nadgledaju naš organizam i kada detektuju patogen aktiviraju naše odbrambene mehanizme. Istraživanja su pokazala da najteže slučajeve korona virusa karakteriše potpuni gubitak interferona i otud nemogućnost imunog sistema da reaguje.

Proteini su osnovna jedinica naših ćelija – svi proteini u našem organizmu (pa i interferoni) nastaju od našeg RNK koji nastaje konverzijom našeg DNK. Virusi odavno napadaju naš RNK tokom infekcije na razne načine: poliovirusi spriječavaju translaciju našeg RNK u proteine, citomegalovirusi spriječavaju prenos naših proteina kroz ćelije, virus gripa (influenza) spriječava ključne modifikacije RNK. Sve ove virusne strategije su poznate i za njih postoje manje-više uspješne terapije koje targetiraju ove funkcije.

Po čemu se Covid 19 razlikuje? Pa, za razliku od ostalih, koji imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina… On ima 3 načina da istovremeno uništi naše proteine, tj. u ovom slučaju naše interferone. Ovo istraživanje s Caltech-a pokazuje da spriječava sintezu interferona, policajaca našeg imunog sistema, tako što spriječava i modifikacije RNK i translaciju RNK u proteine i prenos proteina kroz ćelije istovremeno. Ovo rezultira gubitkom interferona i na kraju doprinosi tome da naš imuni sistem ne zna da je virus u organizmu i ne može da odgovori.

Šta ovo prosto znači? Laički rečeno, većina virusa targetira naš imuni sistem strategijom A, B ili C (na slici), što olakšava pravljenje terapija protiv njih – Covid 19 koristi sve 3 strategije istovremeno, zbog čega će pravljenje antiviralnih lijekova za prevenciju infekcije biti jako otežano (skoro nemoguće?). Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… nisam skoro vidjela pametniji virus. Ovo i apsolutno dokazuje da je virus produkt evolucije, a ne “napravljen u laboratoriji” – nikakva tehnologija za RNK modifikovanje ne bi mogla da proizvede ova 3 rezultata istovremeno – napisala je Stanković.

Šta ovo znači br. 2: Naviknite se na maske i distancu”, dodala je mlada naučnica.