Naelektrisana atmosfera na Javnoj raspravi o dozvoli za izgradnju hidroelektrane u Glodima (FOTO+VIDEO)

Zaključak sa današnje rasprave o nacrtu dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Medoš“ je da su građani protiv daljih izgradnji mini hidroelektrana na rijeci Drinjači.

0
Naelektrisana atmosfera na Javnoj raspravi o dozvoli za izgradnju hidroelektrane u Glodima (FOTO+VIDEO)

Kako su nam rekli, na području Milića i Zvornika prema njihovim saznanjima planirana je izgradnja još šest do sedam mini hidroelektrana za koje smatraju da će uništiti ne samo rijeku Drinjaču, već će narušiti ekološku sredinu, ali i poremetiti cjelokupan život mještana na području na kojem se gradi.

Oni su javnu raspravu iskoristili da, na te činjenice, upozore predstavnike Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Kako je to sve izgledalo i šta su prisutni na raspravi rekli o izgradnji hidrocentrala na rijeci Drinjača pogledajte u video prilog RTV Podrinje:

Javna rasprava o nacrtu dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Medoš“ organizovana je po zahtjevu „Medoš One“ d.o.o. Na javnoj raspravi čiji je cilj bio pribavljanje komentara na nacrt dozvole, prisustvovao je veći broj građana i predstavnika nevladinih organizacija sa teritorije grada Zvornika.

Nikola Cvejić, član UO Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske je istakao da su građani i predstavnici nevladinog sektora mislili da je riječ o izgradnji nove mini hidroelektrane, a ne o projektu koji je već započeo, odnosno koji je izgrađen i koji se nalazi na području MZ Glodi i da je sada u toku postupak za pribavljanje dodatnih dozvola za izgradnju. On je pozdravio što je organizovana javna rasprava, jer do sada nisu imali priliku, kako je rekao, da prisustvuju istim.

– Mi, ispred Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske, smo izričito protiv izgradnje svih vrsta mini hidroelektrana. Mi smo na nedavnoj sjednici Skupštine donijeli odluku da se svim nadležnim institucijama i ministarstvima pošalje apel da se ukinu sve dozvole za gradnju mini hidroelektarna, te da se preispitaju sve dozvole koje su dobijene od nadležnih institucija – rekao je Cvejić.

Naelektrisana atmosfera na Javnoj raspravi o dozvoli za izgradnju hidroelektrane u Glodima (FOTO+VIDEO)

On je istakao da je na rijeci Drinjači već izgrađena jedna mini hidroelektrana, čiji su investitori dobili dozvolu, bez saglasnosti SRU „Bistro“ iz Zvornika.

– Kada treba da se uđe u sam proces izgradnje mini hidroelektrana, investitor je dužan da dobije dozvolu i od korisnika voda, u ovom slučaju SRU „Bistro“, ali to nije učinjeno. Mini hidroelektrana je izgrađena i stvorila je mnoge probleme ribolovcima, jer je često dolazilo do pomora ribe. Nijedna mini hidroelektrana nije dobila dozvolu Udruženja ribolovaca iz Zvornika za izgradnju – naglasio je Cvejić i dodao da je rijeka Drinjača bila jedno od najvećih mrestilišta ne samo na području grada Zvornika već i šire.

– Nama ne smeta toliko izgradnja ove male hidroelektrane, ali nam smeta što je najavljena izgradnja još jedne, zbog čega smo nervozni i vjerujte nismo sinoć mogli da spavamo jer smo mislili da je Javna rasprava vezana za tu izgradnju – rekao nam je Mehmed Ademović, predstavnik građana MZ Glodi.

Na pitanje koja je razlika između dalje gradnje postojeće male hidoelektrane i drugog projekta Ademović kaže da će 17 kilometara same rijeke biti uništeno, te da bi nekoliko mjesnih zajednica, koje se naslanjaju na rijeku Drinjaču, ostale bez vode.

– Mi smo napravili jednu poljoprivrednu zadrugu, ljudi iz dijaspore dali su sredstva da mještani mogu opstati na ovim prostorima, tako da su zasađene parcele duvana, maline… i ako im i to uzmete, onda će doći do kolektivnog iseljenja – dodao je Ademović.

On je rekao da je investitor male hidroelektrane „Medoš“ obećao da će izgraditi 800 metara puteva koji su tokom radova uništeni, a čiju su izgradnju platili sami mještani.

Naelektrisana atmosfera na Javnoj raspravi o dozvoli za izgradnju hidroelektrane u Glodima (FOTO+VIDEO)

Predrag Janković, predsjednik MZ Liješanj je rekao da su i mještani ovog naselja protiv izgradnje drugih mini hidroelektrana.

– Mi smo zbog toga i došli na ovu raspravu da pokušamo da zaustavimo izgradnju svih drugih hidroelektrana na ovom području – pojašnjava Janković.

Protiv izgradnje su i članovi Planinarsko ekološkog udruženja „Korak“.

– Budući da smo mi veliki ljubitelji prirode naravno da smo protiv izgradnji mini hidroelektrana – rekla nam je članica ovog udruženja Milena Mitrović.

Ona je dodala da je planirana izgradnja šest ili sedam malih hidroelektrana na rijeci Drinjači.

– Mislim da je i jedna mini hidroelektrana mnogo za tako jednu malu rijeku kao što je Drinjača – rekla je Mitrović.

Marko Mimić, ribočuvar u SRU „Bistro“ iz Zvornika je istakao da nemaju mnogo uticaja na izgradnju male hidroelektrane „Medoš“, koja je već dobila mnoge dozvole i čija je izgradnja pri kraju.

– Mi sa samim investitorom imamo korektnu saradnju i on je dao čvrste garancije da će biti ostavljene riblje staze, na koje su obavezni i po zakonima. Ali, uticaj izgradnji mini hidroelektrana na životnu sredinu na eko svijet, ribni fond je negativan i mi ćemo uvjek biti protiv njihove izgradnje, bez obzira kakvog su tipa – rekao je Mimić.

– Na rijekama kao što je Drinjača, planinskim rijekama, na taj način dolazi do zaustavljanja vode, temperatura same vode raste i narušava se eko sisitem – istakao je Mimić.

Savo Mandić, direktor mini hidroelektrane „Medoš“ nam je rekao da od samog početka imaju dobru komunikaciju sa mještanima.

– Obnovićemo puteve koji su radovima oštećeni, mini hidroelektrana ima adekvatnu riblju stazu i u svakom trenutku će propuštati propisani biološki minimum kojim smo uslovljeni zakonom. Predviđeno je da mini hidroelektrana ne radi dva ili tri mjeseca u toku godine, kada je nizak vodostaj – rekao je Mandić i dodao da je planirano da do 11. decembra, do kada im važi građevinska dozvola, mini hidroelektrana „Medoš“ u MZ Glodi bude završena.

Naelektrisana atmosfera na Javnoj raspravi o dozvoli za izgradnju hidroelektrane u Glodima (FOTO+VIDEO)
Predstavnik investitora Savo Mandić

Organizator Javne rasprave o nacrtu dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Medoš“ je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske koja je u postupku izdavanje dozvole za izgradnju male hidroelektrane koja se gradi na teritoriji grada Zvornika.