Zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić na onlajn konferenciji o izazovima deminiranju u BiH

0
Smijenjen Siniša Ilić zamjenik ministra civilnih poslova

Zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić učestvovao je u radu onlajn konferencije o izazovima u deminiranju u BiH, koja je organizovana na inicijativu Ministarstva inostranih poslova Republike Njemačke.

Obraćajući se učesnicima Ilić je podsjetio da je Ministarstvo civilnih poslova u čijoj nadležnosti je i deminiranje, uz pomoć donatora i domaćih izvora finansiranja uradilo veliki posao na uklanjanju mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih ostataka, kao i posao na razvoju kapaciteta i tehnologije za implementaciju operativnih aktivnosti.

– Nažalost, i pored uloženog napora BiH je i dalje u samom vrhu po broju zaostalih mina i neeksplodiranih sredstava u Europi. Minski sumnjive površine iznose 965,26 km2 ili 1,88% od ukupne teritorije zemlje. Bitno je naglasiti da je u posljednjih nekoliko godina došlo do drastičnog pada broja žrtava, dok u ovoj godini nije bilo stradanja civilnog stanovništva, što je zasigurno rezultat redukcije rizika kroz operacije deminiranja i obilježavanja, kao i brojnih aktivnosti upozoravanja na mine – rekao je Ilić.

On je podsjetio je da je formirana komisija za deminiranje u BiH što je bio uslov za ozbiljan i posvećen institucionalni rad za ovo polje djelatnosti.

Najavio je da će Ministarstvo na temelju rezultata projekta Opšta procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019. do kraja 2020. godine, upututi zahtjev Savjetu ministara BiH za pokretanje revizije Strategije 2018–2025. kako bi bila usuglašena sa novom minskom situacijom.

(promo tekst)