Navršene četiri godine od ponovnog formiranja Policijske uprave Zvornik – Pozitivni svi parametri rada, bezbjednost građana na višem nivou

0

Sredinom oktobra mjeseca navršavaju se četiri godine od ponovnog formiranja Centra javne bezbjednosti, a danas Policijske uprave Zvornik, koja je u organizacionom smislu do oktobra 2016. godine bila u sastavu Centra javne bezbjednosti Bijeljina.
Svi parametri rada Policijske uprave Zvornik su pozitivni, što je pokazatelj da smo opravdali ponovno uspostavljanje Centra javne bezbjednosti Zvornik.

Bezbjednost građana i imovine je podignuta na jedan viši nivo. Broj krivičnih djela je, analizirajući period od 2016. godine do danas, iz godine u godinu sve manji, dok je rasvijetljenost krivičnih djela procentualno veća. Takođe, broj narušavanja javnog reda i mira je manji.

Ono što neophodno posebno istaći, jeste dobro stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja, gdje najvažniji pokazatelj svakako smanjen broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama. Dakle, počev od 2016. godine, broj nastradalih lica je konstantno u padu i što je najbitnije, broj smrtno stradalih lica je u opadanju. Primjera radi, u toku 2016. godine, na području ove Uprave evidentirano je 295 nastradalih lica, od čega je 11 lica smrtno stradalo, u toku 2017. godine evidentirano je 278 nastradalih lica, od kojih je osam lica poginulo, u toku 2018. godine evidentirano je 265 nastradalih lica, od kojih je pet lica poginulo a u toku 2019. godine evidentirano je 214 nastradalih lica, od kojih je takođe pet lica poginulo. U proteklih devet mjeseci ove godine, na području PU Zvornik evidentirano je 147 nastradalih lica i taj broj je manji za 12,5% u odnosu na uporedni period, od čega su četiri lica smrtno stradala, što je isti broj kao i prošle godine u tom periodu.

Ovakvi rezultati su odraz pojačanog rada policijskih službenika, koji se ogledao kroz kontinuirano sprovođenje preventivnih i represivnih aktivnosti, počev od edukativnih predavanja, zajedničkih aktivnosti sa Auto-moto društvom, realizacijom niza akcija republičkog, regionalnog i lokalnog karaktera ali i samim pojačanim prisustvom policijskih službenika na terenu. Konstantno smanjenje broja nastradalih u saobraćaju pratio je povećan broj isključenih učesnika u saobraćaju, naročito onih zbog vožnje pod dejstvom alkohola i opojnih droga. Tako smo 2016. godine imali evidentirano 1.358 vozača isključenih iz saobraćaja, od čega je 1.100 vozača isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola a 66 vozača zbog vožnje pod dejstvom opojnih droga i taj broj se povećavao iz godine u godinu, da bismo 2019. godine imali 1.601 vozača isključenog iz saobraćaja, od čega je 1.259 vozača isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola a 110 vozača zbog vožnje pod dejstvom opojnih droga.

Policijski službenici će i u narednom periodu pojačati svoje prisustvo na terenu i saradnju sa lokalnom zajednicom i građanima, kako bi održali povoljno stanje bezbjednosti i isto podigli na još veći nivo.