Pročitajte u koje zemlje od ponedjeljka možete bez zelenog kartona za automobil

Napokon su sve zemlje Evropske Unije dopustile vozačima iz BiH da u njihove zemlje mogu ući bez zelenog kartona. Odluci EU pridružila se većina susjednih zemalja EU.

0
Na snazi nove mjere za ulazak u Hrvatsku
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Vlasnici motornih vozila iz BiH moći će od ponedjeljka, 19. oktobra 2020. godine, putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte u zemlje Evropske unije, Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju, saopšteno je iz Biroa zelene karte u BiH.

U saopštenju se precizira da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa EU, Švajcarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Komisije EU od 28. septembra o primjeni direktive Evropskog parlamenta i Savjeta vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. oktobra putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte.

„To praktično znači da organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih navedenih zemalja prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene/bijele karte, kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećima, za sva vozila sa registarskim oznakama“, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švajcarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je riječ i korištenju motornih vozila u Evropi, istakli su iz Biroa zelene karte BiH.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) pozitivno ocjenjuje evropsku odluku da se vozačima iz BiH omogući putovanje u zemlje EU, te Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju bez takozvanog zelenog kartona, ali da treba nastaviti raditi na tome da se ukine obavezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz Srpske i BiH u svim zemljama iz Evrope.

AMS RS poziva sve vozače iz BiH da se prije polaska na put u neku od evropskih zemalja dobro informišu o samoj ruti kretanja, jer je lako moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelene/bijele karte osiguranja

ZEMLJE ZA KOJE NE TREBA ZELENA/BIJELA KARTA OSIGURANJA

Srbija, Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Njemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Grčka, Mađarska, Hrvatska, Italija, Irska, Island, Luksemburg, Litvanija, Latvija, Malta, Norveška, Holandija, Portugal, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Švajcarska.

ZEMLJE ZA KOJE TREBA ZELENA/BIJELA KARTA OSIGURANJA

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Rusija, Iran, Izrael, Moldavija, Maroko, Tunis, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.