Ministrica finansija Zora Vidović posjetila Zvornik, zadovoljna radom privrede u teškom vremenu pandemije

0
Ministrica finansija Zora Vidović posjetila Zvornik, zadovoljna radom privrede u teškim vremenima pandemije

U radnoj posjeti Zvorniku danas je boravila ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović koja je razgovarala sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem o realizaciji projekata, o uticaju virusa korona na privredni ambijent i stanje u budžetu, te drugim aktuelnostima.

Ona je poručila da joj je uvijek zadovoljstvo da sarađuje sa Zvornikom. Dodala je da u našem gradu uvijek ima dosta projekata koji se rade zato što je menadžment Zvornika na čelu sa gradonačelnikom Stevanovićem proaktivan, uvijek ide u susret problemima, rješava ih i zato je ostvaren jako veliki napredan.

Posebno mi je drago što i u Zvorniku nije smanjen broj radnika zbog virusa koji je, zaista, napravio velike probleme i budžetu Republike Srpske i budžetima u lokalnim zajednicama. Nadamo se da ćemo ovu godinu uspješno završiti i kreirati budžet za iduću godinu. Naravno i da ćemo sredstva za rekostrukciju zgrade Suda u Zvorniku rezervisati i bićemo i u narednoj godini zajedno sa Zvornikom u svim teškim i u lepim situacijama i pomagaćemo jedni druge – rekla je Vidović.

Gradonačelnik je rekao da je glavna tema razgovora bila nepotrošena sredstva za rekonstrukciju zgrade Osnovnog suda.
Tehnički problemi koje smo imali sve ovo vrijeme nisu dozvolili da se sredstva predviđena za trošak sa te pozicije u ovoj godini iskoriste pa je naša molba prema ministru bila da se ta sredstva rezervišu za iduću godinu, jer ćemo sa realizacijom tog projekta definitivno krenuti na proljeće. Razgovarali smo i o ostalim projektima koji se trenutno rade u Zvorniku, o nekim našim planovima, o uticaju korone na privredni ambijent, na prihode u našem budžetu, o potrebi za rebalansom i o svim onim problemimam koji su nas snašli u ovoj situaciji. Nekako smo danas jači, imamo više informacija, hrabriji smo, očekujemo da će se i ova budžetska godina završiti kako treba, a iduću da započnemo kao uspješnu.“

Gradonačelnik je pojasnio da je vrijednost ukupnog projekta za dogradnju prostorija za sud oko 2.000.000 KM, te da je u ovoj godini trebalo potrošiti polovinu tih sredstava, a kako nije sa ministrom Vidović je dogovoreno da ta pozicija ostane za iduću godinu.

Govoreći o uticaju virusa korona na zvorničku privredu, on je saopštio da je trenutno najizraženiji problem u industriji obuće gdje su ugovori otkazani, a potpisivanje novih se očekuju u decembru. Zbog toga je trenutno preko 400 radnika na čekanju.

„Sve ostale fabrike se nose sa problemom, redovno se isplaćuju plate i doprinosi, ne smanjuje se broj radnika u našem gradu, ako izuzmemo ove koji su trenutno na čekanju. Smatram da se Zvornik i naša privreda u ovoj fazi borbe sa virusom korona izborila u ekonomskom pogledu.