Popunjeni kapaciteti u COVID odjeljenju zvorničke bolnice, na snazi strožije mjere

0
Preminula jedna osoba iz Zvornika pozitivna na korona virus, novozaraženo devet lica
FOTO: Ilustracija

Kapaciteti u COVID odjeljenju zvorničke Bolnice potpuno su popunjeni i u njemu je smješteno 14 pacijenata. Iz Zvornika je 11, dva su iz Milića i jedan iz Bratunca. Tri imaju težak oblik bolesti i svi su i na terapiji kiseonikom.

Na području grada Zvornika u protekla 24 časa virusom korona zaražene su još dvije osobe, podatak je Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Aktivnih slučajeva je 137. U kućnoj izolaciji je 395, a završena je za 2.131 osobu.

Gradonačelnik je danas, nakon održane sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, donio Naredbu kojom su usaglašene gradske mjere sa mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije. Naredbom su do 4. novembra:

– zabranjena sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode);
– građani su u obavezi da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada). Od obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih, lica koje obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Tekst cijelog Zaključka Republičkog štaba možete pogledati ovdje.
Na teritoriji grada Zvornika do 4. oktobra ostaju na snazi mjere koje je Gradski štab za vanredne situacije donio juče i to :
– zabranjuju se muzika uživo i di-džej izvođači;
– svi ugostiteljski objekti obavezuju se da na ulaznim vratima istaknu obavještenje o maksimalno dozvoljenom broju osoba koje unutra mogu da borave, poštujući fizičku distancu;
– u prigradskom prevozu obavezna je zaštitna maska za vozača i sve putnike;
– na ulazu u sve javne ustanove obavezno je mjerenje temperature;
– za sve zaposlene u javnim ustanovama obavezna je upotreba zaštitne maske na radnom mjestu.
Štab je preporučio direktorima obrazovnih ustanova da pooštre kontrole korištenja maski u toku odvijanja nastave, kako kod učenika tako i kod zaposlenih.

Budite odgovorni, poštujte preventivne mjere, zaštitite sebe i druge!