“IZVJESTAN PCR TEST ZA ULAZAK U SRBIJU” Krizni štab o uvođenju novih mjera zbog virusa korona

0
Graničari prethodnih dana hapsili bjegunce koji su traženi zbog izdržavanja zatvorske kazne, prevare, droge,nasilja nad životinjama...
FOTO: Ilustracija

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je današnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mjere u borbi sa koronom.

Danas u devet časova održaće se vanredna sjendica Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, a epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je glavni povod ovome povećan broj novozaraženih COVID-19.

– Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo danas da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da i kontrola mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki dio institucije. Ako su u školama formirali dobar nadzorni sistem, tako da nema transmisije, onda je to izvodljivo i na ostale – kazao je dr Kon za TV Pink ističući da je važno da se svi uključe u borbu protiv korona virusa.

Kon je rekao da je važno da se pronađe mehanizam kako bi se poštovalo ono što je obavezno, ali kako dodaje važno je da se poštuju i preporuke stručnjaka.

– Dalje restrikcije se ne smiju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji – kazao je Kon.

Uvođenje obaveznih negativnih PSR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvjesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

– To već postoji kao mjera samo treba da počne da se primjenjuje za sve zemlje. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštirmo siutaciju nadzora i kotrole na granicama. Nije prihvatljivo da se tek tako drži otvorna granica – kazao je Kon.

O radikalnijim mjerama, i mogućem zatvaranju Beograda, Kon kaže da prestonica jeste jedna od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još uvek nema potrebe da budu ozbiljnije.

– Definitivno broz novozaraženih raste svuda po Srbiji, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični pored Beograda. Jedino gdje se čini da je relativno stabilno Vojvodina. Sve će to biti teme na sutrašnjem sastanku. Važno je da imamo stabilno stanje u bolnicama, rješenost je da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice – rekao je dr Kon.