Graničari u Karakaju uhapsili 35-godišnjeg kradljivca iz Srbije, na Rači otkriven lažni PCR test i vozačke dozvole

0
Prilikom pokušaja prelaska granice u Karakaju uhapšen 35-godišnjak iz Zvornika
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Službenici Jedinice granične policije Zvornik su 20. oktobra 2020., lišili  slobode lice M.M. (1985.), državljanina Republike Srbije. Utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Karakaj i predat službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu.

Prilikom ulaska u BiH na prijelazu Novi Grad, 20. oktobra 2020., lišen je slobode A.A. (1997.) jer ga potražuje Općinski sud u Sanskom Mostu zbog krivičnog djela „krađa“. Službenici JGP Dobrljin, državljanina BiH predali su službenicima Sudske policije Bihać.

Službenici Jedinice granične policije Doljani, 21. oktobra 2020., lišili su slobode Š.H. (1990.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela “falsificiranje isprave“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Bijača i predat službenicima MUP-a KS.

Na Rači otkrivene falsificirane vozačke dozvole i PCR test 

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina, 21. oktobra 2020. godine, nisu dozvolili ulazak državljaninu Savezne Republike Njemačke i Narodne Republike Kine, nakon što je prilikom graničnih provjera predočio potvrdu PCR testa na COVID-19 za koju se sumnja da je falsificirana. Kontroliran je na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „falsificiranje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, prema čijem je nalogu predmet ustupljen službenicima Stanice granične policije Sremska Rača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. U skladu sa Zakonom o strancima, uručeno mu je rješenje o odbijanju ulaska u BiH.

Istoga dana, službenici ove jedinice su na ulasku u BiH na prijelazu Rača otkrili falsificiranu vozačku dozvolu BiH prilikom graničnih provjera bh. državljanina. Prema nalogu tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini vozačka dozvola je privremeno oduzeta, a protiv bh. državljanina ovom tužilaštvu bit će dostavljen izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama.

Uz navedeno, službenici JGP Bijeljina su 20. oktobra 2020. otkrili falsificiranu vozačku dozvolu Republike Slovenije koju je na uvid dao državljanin Republike Srbije. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Rača. Prema nalogu tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, predmet je ustupljen službenicima Stanice granične policije Sremska Rača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.