Vlasnica pasa, koji su na smrt izujedali Banjalučanina, osuđena samo na novačnu kaznu

1
Vlasnica pasa, koji su na smrt izujedali Banjalučanina, osuđena samo na novačnu kaznu

Banjalučanka Slobodanka Bojanić (53) nepravosnažno je osuđena na novčanu kaznu od 12.000 maraka.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka teretila ju je za krivično djelo izazivanje opće opasnosti, a prije tri godine dva njena psa su napala petero komšija i jednog od njih na smrt izujedali.

Presudu je izrekao Osnovni sud u Banjoj Luci, ali je Bojanić uložila žalbu Okružnom sudu, a odluka još nije donesena.

Optužnica ju je teretila da je 5. avgusta 2017. godine oko 21 sat u dvorištu porodične kuće u ulici Žarka Zgonjanina suprotno Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, držala u boksu “dva opasna psa” rase srednjeazijski ovčar – “azijat”, koji nisu bili vakcinisani protiv bjesnila.

Također, na teret joj se stavlja da nije osigurala uvjete i mjere potrebne za sigurno držanje opasnih pasa, svjesna da mogu da napadnu ljude i druge pse, te otvorila vrata boksa u kom su se nalazili i pustila ih da izađu.

Oba psa su izašli iz boksa i to bez nadzora i zaštitne korpe na njušci. Spornog dana preskočili su dvorišnu ogradu, višu od jednog metra, te izašli na ulicu.

Tom prilikom su napali prvo komšinicu Zoru Mišić. Oba psa su je izgrizla u predjelu lijeve lopatice i nanijeli joj lake tjelesne povrede. Kada je žena počela da doziva u pomoć, izašao je njen suprug Momir Mišić, a psi su napali i njega.

– Tom prilikom pas mu je iskidao mišić nanijevši mu tešku tjelesnu povredu u vidu ugrizne rane lijeve nadlaktice sa rascjepom mišića i laku telesnu povredu u regiji desne podlaktice i šake – stoji u optužnici.

Dalje se, u optužnici koja je dijelom anonimizirana, navodi da su se psi zatim uputili dalje i na ulici napali Maricu Radaković i njenog sina Stefana.

– Ničim izazvani počeli su da grizu M. R. u predjelu lijeve natkoljenice i lijevog kuka, nanijevši joj tom prilikom lake tjelesne povrede, a njenog sina su počeli da grizu u predjelu lijeve natkoljenice i zadnje lože lijeve noge, nanijevši mu tom prilikom također lake povrede – navedeno je.

Usljed šoka oboje su počeli da zovu upomoć, kada je iz kuće izašao Mlađen Radaković sa namjerom da odbrani suprugu i sina. Oba psa su ga tada napala, nanijevši mu više ugriza i višestruke povrede po koži, ramenima, leđima, butinama, prstima…

– Usljed velikog fizičkog naprezanja tokom borbe sa životinjama i ekstremnog psihofizičkog stresnog događaja, kod njega je došlo do naglog zatajivanja rada hronično oboljelog srca, usljed čega je nastupila smrt – stoji u optužnici.

Izvor: Faktor

1 komentar

Comments are closed.