Obustava nastave u osnovnim i srednjim školama, skraćen rad ugostiteljskih objekata na prostoru cijele RS

Odluke o obustavi nastave i ograničenju rada ugostiteljskih objekata donijete kako je i najavljeno ranije

0
Od ponedjeljka se ukida zabrana rada frizerima i kozmetičarima
FOTO: Arhiv

Nastava u osnovnim i srednjim školama u RS obustavlja se od sutra do 1. novembra, odlučio je Republički štab za vanredne situacije na danas održanoj, 60. sjednici.

Razlog obustave je preventivno djelovanje i sprečavanje pojave širenja virusa korona.

Republički štab za vanredne situacije obavezao je sve osnovne i srednje škole da organizuju nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

Trivićeva ističe da situacija nije jednostavna i da moramo razmisliti kako djelovati dalje.

– Štab je zato preventivno donio zaključak o obustavi nastave od 26. 10 do 1. 11. U tom periodu analiziraćemo zajedno sa štabom kompletnu situaciju i raditi dalji plan i raspored rada osnovih i srednjih škola. Nemamo širenje virusa unutar škola, ali je ovo preventivna mjera da analizom odredimo način kako ćemo raditi organizaciju nastave u narednom periodu – dodala je ona.
Nakon što se epidemiološka situacija pogoršala u posljednjih desetak dana, Štab je odlučio da privremeno zaustavi odvijanje nastave u učionicama, ali će nastava biti odražavana onlajn, poručila je ministarka prosvjete Natalija Trivić.

Štab je obavezao osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da organizuju nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić ocijenio je da je epidemiološka situacija u periodu sedam dana u RS značajno pogoršana.

– Imali smo 173 zaražena na 100.000 stanovnika, u sredini smo cijele Evrope, uz nas je Hrvatska. Najgore indikatore imaju Belgija i Češka – rekao je Šeranić.

Stopa smrtnosti je 1,66 na 100.000 stanovnika.

– Podaci vezano za smrtnost uvijek kasne i očekuje se da će i ova stopa biti pogoršana. Današnja sitaucija je takva da vidimo da je 50 odsto zaraženih od broja testiranih. Značajno je da je 414 ljudi u bolnici na današnji dan – istakao je on.

Bolnica u Gradiški ide u preraspodjelu kapaciteta, a ići će se sa istim i u UKC RS, najavio je Šeranić.

Domovi zdravlja su takođe prilično opterećeni.

– Najviše zaraženih je od 30 do 49 godina života, oni strašno prednjače – ističe on.

Ministar Šeranić je ponovio da je mjera koja se odnosi na zatvaranje škola preventivna.

– Nalazimo se u teškoj situaciji, mnogo je osoba iz škola koje su u izolaciji, ova odluka nije donesena samo danas. Za sedam dana ćemo razmotriti kako će ovo uticati na broj zaraženih. Vidjećemo koje sljedeće zaključke ćemo donositi – istakao je Šeranić.

Šeranić dodaje da će se procjena raditi po lokalnim zajednicama i da će se vjerovatno nastava organizovati u skladu sa situacijom u tim zajednicama.

– Razmatrali smo i situaciju na fakultetima i u studentiskim centrima. Stav je da nastavimo sa radom, kao i do sada, mada i to ćemo opet razmatrati za sedam dana – rekao je Šeranić.

Natalija Trivić dodaje da sve ovo ne znači da neće biti nastave u osnovnih i srednjim školama, već da se ona prebacuje na onlajn.

Škole su zadužene da organizuju onlajn nastavni proces.

Skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Srpskoj
Ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić rekla je da epidemiološka situacija nalaže preduzimanje mjere za zaštitu građana.

Shodno tome je Republički štab za vanredne situacije danas usvojio izmjenu zaključka kojim se definiše da je rad svih ugostiteljksih objekata u RS ograničen na period od 6 do 22 časa.

Želimo preventivno da djelujemo na dalje širenje virusa u zajednici, da skrenemo pažnju javnosti da moramo odgovornim ponašanjem da spriječimo širenje virusa, rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da Vlada ne želi da donosi rigoroznije mjere.